Dan žalosti u Republici Hrvatskoj

Dan je žalosti, koji je Vlada proglasila nakon razornog potresa u Sisačko-moslavačkoj i okolnim županijama.

U potresu je život izgubilo sedam osoba, a ozlijeđeno ih je više desetaka. Prema dosadašnjim procjenama, oštećeno je više od 2000 objekata. Razrušene su brojne kuće, zgrade i institucije, a najviše je stradao centar Petrinje.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u 18 će sati u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja predvoditi euharistijsko slavlje.

– U žalosti za poginulima i u bratskoj blizini sa svima koji pate, molit ćemo Boga da nas očuva od daljnjih stradanja i patnji, te ojača u nadi, vjeri i ljubavi, poručuju iz Zagrebačke nadbiskupije uz poziv svima da se u tu euharistiju uključe svojom molitvom.

Dan žalosti označava se obveznim isticanjem zastave RH na pola koplja na svim zgradama u kojima su smještena tijela državne vlasti i tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te zgradama u kojima je sjedište ili se obavlja djelatnost pravnih osoba, odnosno u kojima fizičke osobe obavljaju samostalnu djelatnost.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati zabavne priredbe. Pravne osobe koje obavljaju televizijsku i radijsku djelatnost svoje programe prilagodit će obilježavanju Dana žalosti, osobito na način da će emitirati programe koji po svojoj naravi odgovaraju obilježavanju tog dana.

Ovom prigodom prilagođen je program našeg radija koji na današnji dan neće emitirati reklamni i zabavni sadržaj, a glazba je tematski prilagođena situaciji i danu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...