EU bijesna na AstraZenecu: “Koliko ste do sada cjepiva proizveli, kamo su otišle pošiljke?!”

Europska unija nije zadovoljna objašnjenjem koje je danas dala AstraZeneca i traži od te kompanije da detaljno objasni gdje je i koliko doza cjepiva dosad proizvela te jesu li i kome konkretno sve te doze isporučene.

Obznanila je to danas nešto prije 18 sati europska povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides u izjavi u Bruxellesu, danoj nakon sastanka predstavnika Europske komisije i svih 27 država članica s predstavnicima AstraZenece.

Kako je taj sastanak završio nezadovoljavajućim objašnjenjem britansko-švedske farmaceutske kompanije koja je u petak obznanila dramatično, čak do 60-postotno smanjenje isporuke prvih doza svog cjepiva čije se odobrenje u EU očekuje krajem ovoga tjedna, drugi sastanak u istom formatu, s istim inzistiranjem na objašnjenju neugodne situacije, sazvan je odmah za večeras.

Zbog očitog nezadovoljstva ponašanjem farmaceutskih kompanija, Europska komisija predlaže i uspostavu sustava transparentnosti, u kojem će se voditi evidencija o svakom izvozu bilo kojeg cjepiva protiv Covida-19, proizvedenog u pogonima u EU. Ubuduće će izvoznici cjepiva protiv Covida-19 iz EU morati unaprijed najavljivati svoju namjeru izvoza.

Prije vijesti o dramatičnom smanjenju količina u isporuci prvih doza, Hrvatska je očekivala da će do kraja lipnja dobiti 1,7 milijun doza cjepiva AstraZeneca od ukupno 2,7 milijuna dogovorenih za Hrvatsku u okviru ugovora o zajedničkoj nabavi na razini čitave EU.

– AstraZeneca je dobila zadatak od Europske komisije da se danas malo popravi s rokovima i količinama cjepiva, pa se nadamo da ćemo iza današnje telekonferencija imati dobru vijest. Prva isporuka bi trebala biti sredinom veljače, više od 44.000 doza – rekao je na današnjoj press konferenciji u Zagrebu šef HZJZ-a Krunoslav Capak i dodao: – Razmišljamo što napraviti ako se male isporuke nastave, ali mislimo da ćemo dobiti veće količine. Sada su mnogi napori usmjereni na to da farmaceutska industrija popravi ovo što su drastično smanjili za sve zemlje EU, piše Večernji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...