Hrvati su za vrijeme koronakrize najmanje od svih europljana kupovali automobile

Hrvatska je u pandemijskoj 2020. godini bilježila najveći pad potražnje za automobilima među zemljama EU-a, gotovo dvostruko veći od europskog prosjeka, pokazalo je u utorak izvješće udruženja proizvođača automobila.

Prošle je godine u 26 zemalja EU-a (bez Malte) registrirano ukupno 9,9 milijuna novih novih automobila, za 23,7 posto manje nego u cijeloj 2019., izvijestilo je udruženje europskih proizvođača automobila ACEA.

Pad je najveći otkada je ACEA počela objavljivati izvješća a izravan je rezultat pandemije covida 19 i mjera koje su vlade poduzimale kako bi se obuzdale.

Među četiri vodeća europska tržišta najviše je prošle godine potonula potražnja za novim automobilima u Španjolskoj, gotovo za trećinu. Slijede Italija i Francuska gdje se potražnja smanjila za četvrtinu.

Najblaži pad zabilježen je na najvećem europskom tržištu, onom Njemačke, gdje je potražnja smanjena gotovo za petinu.

U Hrvatskoj je u 2020. godini prema ACEA-inim podacima registrirano ukupno 35.005 novih automobila, što predstavlja pad od 42,8 posto u odnosu na 2019. godinu, najveći među zemljama EU-a.

Stabilizacija u prosincu

Potražnja se ipak stabilizirala u prosincu, uz najblaži pad registriranih novih automobila u cijeloj prošloj godini, za 3,3 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije. Ukupno je u 26 zemalja EU-a registrirano nešto više milijun novih automobila.

Pandemija covida 19 teško je pogodila europsko tržište automobila u 2020. godini koje je poraslo samo u rujnu, a najdublji je pad, za 76,3 posto, zabilježilo u travnju, na vrhuncu prvog vala zaraze, pokazuju podaci ACEA-e.

Prosinac je na vodećim tržištima donio mješovite rezultate, pa je potražnja u Njemačkoj porasla 10 posto, dok je u Italiji i Francuskoj pala za 14,9 odnosno 11,8 posto.

U Španjolskoj je registriran jednak broj novih automobila kao i na kraju 2019., pokazuje ACEA-ino izvješće.

U Hrvatskoj je u prosincu prema ACEA-inim podacima registriran 2.051 novi automobil, upola manje nego u istom mjesecu godine ranije. U studenome potražnja je smanjena za četvrtinu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...