Markotić: “Možemo vjerovati znanju Rusa”, Capak: “Počeli su pregovori za rusko cjepivo”

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić u HTV-ovu Dnevniku upitana je zašto se Europska unija ne okrene prema ruskom i kineskom cjepivu.

Odgovorila je kako nema razloga za sumnju u rusko i kinesko cjepivo, jer je riječ o zemljama koje imaju visoki stupanj tehnologije i znanja, ali i poručila kako treba dostaviti i pregledati dokumentaciju.

Istaknula je kako ne vidi potrebu za bilo kakvom diskriminacijom u smislu toga otkud dolazi cjepivo već je, objasnila je, bitno jesu li određene tvrtke uputile dokumentaciju i zadovoljavaju li sve ono što je potrebno za registraciju cjepiva u Europskoj uniji.

U vezi problema s isporukom cjepiva, Markotić je rekla kako svi znamo da ništa nije idealno te da se mogu pojaviti određeni problemi, ali da je onda važno pošteno iskomunicirati i reći je li riječ o problemima u proizvodnji ili su tvrtke odlučile zbog profita preusmjeriti doze cjepiva.

Smatra da će i oni koji su, ili će biti, cijepljeni u prvoj fazi moći biti sigurniji tek kada većina svjetske populacije bude cijepljena.

I Krunoslav Capak je u Otvorenom govorio o ruskom cjepivu.

“Mi smo dio EU i preuzeli smo njihovu legislativu o lijekovima. Zbog toga imamo brojne prednosti i trebamo se po meni držati EU i EMA-e. Moguće je registrirati neko drugo cjepivo, ali za to su potrebni logistika i povjerenstva koja bi to znala provjeriti. Koliko mi je poznato, Rusi nisu pokazali interes da se registriraju na području EU. Međutim, navodno su pokazali interes i počeli su pregovori”, rekao je Capak i dodao da postoji mogućnost kako će se rusko cjepivo pojaviti kasnije na tržištu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...