Mjesec dana od potresa; Civilna zaštita iz Zadra: “Gore je nego na početku. Do nekih se kuća probijamo satima, izuzetno je hladno”

Mjesec je dana od razornog potresa koji je pogodio Petrinju, Sisak i Glinu i ostavio goleme štete.

Val ujedinjene dobrote i solidarnosti je prošao i baš kako se najavljivalo, brojna su sela i njihovi traumatizirani stanovnici ostali bez pomoći.

Ljudstva je sve manje, zalihe su se “istopile”, pa je ranjena Banovina prepuštena tek nekolicini dragocjenih volontera. Među njima su i pripadnici zadarske Civilne zaštite.

Već smo mjesec dana na području Gline. Prvih nekoliko dana ovdje je bila nesnosna gužva, ali više nema nikoga osim vatrogasaca i naših djelatnika. Sada je situacija puno gora nego na početku. Hladno je, ništa nije sanirano… Mi se nalazimo na najranjenijem području, obilazimo sela kao što su Majske Poljane. Do nekih se kuća probijamo satima. Ovdje ako nije snijeg i klisko, onda su kiša i blato. Uvijek je magla, izuzetno je hladno, priča nam voditelj Civilne zaštite Mate Lukić.

Za njihove ljude povratak u sunčanu Dalmaciju i udobnost svoga doma nije opcija. Ne, dok je najpotrebitijima njihov posjet zlata vrijedan.

Mi smo ti koji im svakoga dana donosimo topli obrok. Vodimo evidenciju što im treba, nabavljamo grijalice i svakodnevne potrepštine, objašnjava Lukić.

 
banijacivilna zaštitapotres