Odobreno 2,9 milijardi eura potpora za proizvodnju baterija, Rimac među primateljima

Europska komisija odobrila je 2,9 milijardi eura državne potpore 12 zemalja-članica, uključujući Hrvatsku, za proizvodnju baterija za električne automobile, a pomoć u inovacijama i razvoju trebali bi dobiti i Rimac Automobili.

Projekt “Europske baterijske inovacije” predviđa financiranje vađenja sirovina, projektiranja i proizvodnje ćelija, te recikliranja i odlaganja baterija.

Pripremile su ga Austrija, Belgija, Hrvatska, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Poljska, Slovačka, Španjolska i Švedska, stoji u priopćenju EK, objavljenom u utorak.

Dvanaest zemalja EU-a osigurat će u idućim godinama 2,9 milijardi eura za njegovo financiranje a njihova bi potpora trebala mobilizirati dodatnih devet milijardi eura privatnih ulaganja, utvrdili su u Bruxellesu.

Tako veliki inovacijski izazovi mogli bi biti prevelik rizik za jednu državu članicu ili jednu tvrtku, pa ima „smisla da se europske vlade okupe kako bi podržale industriju u razvoju inovativnijih i održivijih baterija“, naglasila je povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

Iznosi potpore nisu navedeni, a EK napominje da će pojedinačne obavijesti o financiranju i iznose odobrene 42 tvrtke objaviti naknadno.

Glasnogovornica njemačke vlade kazala je da je Berlin stavio baterijskom savezu stavio na raspolaganje gotovo milijardu eura a projekt inovacija namjerava podržati s oko 1,6 milijardi eura.

Potporu za sirovine trebali bi, među ostalima, dobiti Solvay, Borealis i Varta Microinovation

Projekt europskih ulaganja u inovacije u proizvodnji baterija nadovezuje se na Europski savez baterija, pokrenut 2017. radi potpore automobilskoj industriji u prijelazu s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije.

Kina trenutno uvjerljivo vodi u proizvodnji litij-ionskih ćelija, s udjelom u svjetskoj proizvodnji od oko 80 posto. EU pak smatra da bi do 2025. godine mogla u cijelosti pokriti svoje potrebe za tim ćelijama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...