Polarni val stiže u Hrvatsku, HZJZ: “Nemojte dugo biti na otvorenom!”

Oluja Filomena donijela je prošli tjedan Madridu nezapamćene količine snijega i niske temperature koje su se u dijelovima Španjolske spustile do rekordnih razina od oko -36 °C. Bio je to prvi snijeg u Madridu u 10 godina, a napadalo ga je oko pola metra. Toliko snijega glavni grad Španjolske nije zabilježio u posljednjih 50 godina. Istovremeno je na Gibraltaru u samo dva dana pala mjesečna količina kiše.

U međuvremenu se ovaj ciklonalni sustav preselio preko Sredozemlja tako da je već zahvatio istočne dijelove Balkana, Srbiju te nastavlja prema Grčkoj i Turskoj.

Meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar, kolumnistica Indexa, kaže da se posljednjih godina uvriježilo pravilo da se uragani preimenuju kada kao izvantropske ciklone dolaze u Europu.

“S premještanjem ovog ciklonalnog sustava prema istoku sa zapada se za njim s područja srednjeg Atlantika premješta i greben Azorske anticiklone. Ona se prostire i nad područjem Europe, a svojim jednim ogrankom doći će i do Hrvatske. To će uzrokovati povlačenje hladnog zraka sa sjevera, iz polarnog kruga, prema jugu. Taj izrazito hladan ledeni val očekujemo i u Hrvatskoj”, kaže naša meteorologinja, piše Index.

DHMZ izdao upozorenje za hladni val

Već danas su se jutarnje temperature spuštale do -8 stupnjeva. Idućih dana očekuje se prodor polarnog vala koji će biti najjači tijekom vikenda. Temperature tijekom noći i jutra u dijelovima zemlje spuštat će se do -15 stupnjeva, a minusi se očekuju i na obali. Zbog toga je DHMZ izdao upozorenje na hladni val.

Danas će na području pogođenom potresom biti promjenljivo oblačno, ujutro uz moguću mjestimičnu maglu. Poslijepodne djelomice sunčano. Vjetar većinom slab jugozapadni. Najniža jutarnja temperatura od -7 do -4, najviša dnevna od 0 do 2 °C.

U četvrtak prijepodne promjenljivo oblačno, a moguć je i povremen snijeg uz stvaranje novog tanjeg snježnog pokrivača. Poslijepodne sunčana razdoblja, a bit će ih i u petak i subotu uz uglavnom suho vrijeme. U četvrtak će zapuhati umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, mjestimice s jakim udarima, osobito u gorju, potom ponovno slab vjetar. Najniža temperatura zraka od -10 do -5, a najviša dnevna većinom od -1 do 3 °C.

HZJZ objavio preporuke

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke kako se ponašati za vrijeme ledenog vala.

“Hladni valovi koje karakterizira pad temperature na određenom području u određenom vremenskom razdoblju uobičajena su pojava tijekom zimskih mjeseci te kao takvi mogu imati štetne posljedice po ljudsko zdravlje. Dok će se zdrava populacija srednje životne dobi lakše prilagoditi novonastalim vremenskim uvjetima, kronični bolesnici s kardiovaskularnim bolestima i bolestima dišnog sustava te osobe starije i mlađe životne dobi teže će podnositi niske temperature.

Skupini ozljeda hladnoćom pripadaju sniženje tjelesne temperature (hipotermija) i žarišne ozljede mekih tkiva uzrokovane smrzavanjem (smrzotina) ili bez smrzavanja (ozebline, rovovsko stopalo i promrzline). Podložnost navedenim ozljedama je povećana u stanjima iscrpljenosti, izgladnjelosti, dehidracije, hipoksije i dodira s vlagom ili metalom. U osobitoj su opasnosti od ovakvih ozljeda osobe pod utjecajem droga ili alkohola.

Ne boravite dugo na otvorenom

Izbjegavajte izlazak u jutarnje ili noćne sate kada su temperature najniže. Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu da se prekine boravak na hladnoći. Također izbjegavajte sve aktivnosti koje mogu uzrokovati brzo umaranje i izazvati ubrzano disanje pri niskim temperaturama. Ako vam grijanje nije dostupno, kao privremeno rješenje možete provoditi vrijeme u trgovačkim centrima.

Obvezni kapa, šal i rukavice

Ako ne možete izbjeći izlazak na hladnoću, zaštitite glavu kapom, jer se 30 % topline gubi iz područja glave. Ruke zaštitite rukavicama te prekrijte usta šalom kako biste spriječili izravno udisanje hladnog zraka. Lice i usnice zaštitite kremom i balzamom za usnice.

Pripazite na odjeću i obuću

Odjenite više slojeva tople, ne preuske, odjeće po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila). Vanjski dio odjeće (kaput, jakna) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Izuzetno je važna obuća otporna na vlagu. Izbjegavajte neudobnu obuću visokih potpetica radi smanjenja rizika od pada i ozljeda.

Budite u kontaktu sa starijima

Starije osobe, osobito kronični bolesnici, zimi trebaju paziti na elemente koji im pogoršavaju teškoće. U hladnim mjesecima održavajte redoviti kontakt sa starijim osobama i osigurajte da uvijek uza sebe imaju osobne podatke, ime i prezime, adresu stanovanja i broj telefona.

Što učiniti u slučaju ozljede uzrokovane hladnoćom?

U slučaju pojave početnih simptoma hipotermije ili ozeblina (trnci u prstima, smanjen osjet prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol) potrebno je u što kraćem roku potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postupno ugrijavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline. Preporučuje se konzumirati tople bezalkoholne napitke (čaj, juhe) te potražiti stručnu medicinsku pomoć kod nadležnog liječnika”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...