Prva digitalna Noć muzeja u Arheološkom muzeju

Arheološki muzej Zadar u svojoj je dugoj povijesti bio svjedok i sudionik brojnih mijena. Djelovao je i u „vrijeme rušenja i u vrijeme građenja… vrijeme bacanja kamenja i vrijeme sabiranja kamenja… vrijeme čuvanja i vrijeme odbacivanja“.

I još je tu. I ide dalje; ulazi u 189. godinu postojanja s programom čija je realizacija zahtijevala promjene u načinu rada, prilagođavanje novim okolnostima i novim načinima komunikacije.

Pozivamo vas da nam se pridružite u prvoj digitalnoj Noći muzeja 2021. za koju smo kreirali nove sadržaje, ali i prilagodili postojeće.

Program AMZd će se u Noći muzeja prikazivati na Facebook stranici muzeja od 18 do 1 sat.

Vjerujemo da ćemo vam i na ovaj način uspjeti približiti dio baštine o kojoj se skrbimo.

Donosimo i program

18.00 – 01.00

Igrom do znanja / Neven Mazić, Frane Šunić i Jelena Vekić Bašić

Arheološki muzej Zadar ima svoju prvu digitalnu 3D slagalicu! Slagalica je digitalna replika naše drvene didaktičke igračke. Složite slagalicu i otkrijte koju smo igračku, maketu zadarske znamenitosti, prvu digitalizirali.

19.00 – 01.00

Bolesti zbog kojih se mijenjao svijet. Epidemije i pandemije kroz povijest / Kornelija A. Giunio

Uz pojašnjenje značenja riječi „epidemija“ i „pandemija“, ispričat ćemo vam priču o velikim epidemijama i pandemijama tijekom povijesti, od „atenske kuge“ u 5. st. prije Kr. pa sve do pandemije bolesti COVID-19 u 2020. godini.

20.00 – 01.00

Vremena krize: komunikacija, zdravlje i potresi u prošlosti / Vladimir Kusik

S pomoću nalaza novca, ali i drugih arheoloških nalaza iz Nina te povijesnih izvora, obradit će se teme iz razdoblja antike i ranog srednjeg vijeka, povezane s događanjima koja su obilježila 2020. godinu: komunikacija na daljinu, zdravlje i potresi. Arheologija i povijest približit će iskustva iz prošlosti koja mogu pomoći u suočavanju s istim izazovima koji su dijelovi današnjice.

21.00 – 01.00

Pozivnica za istraživanje: ciborij prokonzula Grgura / Vedran Kundić i Jelena Vekić Bašić

Mnogi spomenici koji su izloženi u stalnom postavu na svom putu do muzeja izgubili su dijelove forme, dekoracije i konteksta. Uz dozu stvaralačke slobode, ali s uporištem u činjenicama, komparacijama i kemijskim analizama, s pomoću multimedijske prezentacije pokušat ćemo srednjovjekovni ciborij prokonzula Grgura vratiti u njegovo izvorno stanje.

22.00 – 01.00

Upotreba 3D dokumentacije u promociji kulturne baštine / Tea Katunarić Kirjakov, Eduard Visković i Dušanka Romanović

Fotogrametrija ima vrlo važnu ulogu u dokumentaciji kulturno-povijesnog nasljeđa. Izrada 3D modela podvodnih lokaliteta omogućuje vjeran prikaz stvarnog svijeta pod morem te njihovu primjenu u edukacijske svrhe. Nekoliko primjera takve prezentacije kulturne baštine imamo priliku vidjeti na gostujućoj izložbi „Podvodna arheološka baština otoka Hvara: razvoj i recentna istraživanja“.

23.00 – 01.00

Sveti Donat: rotonda Sv. Trojstva u Zadru / Pavuša Vežić

Do vremena kada ponovo budemo mogli uživo uživati u razgledavanju, donosimo vam snimku stručnog vodstva kroz crkvu sv. Donata koje je u organizaciji Arheološkoga muzeja Zadar realizirano 2019. godine.

00.00 – 01.00

Priče iz muzeja / Cvita Raspović i Jelena Vekić Bašić

Muzej je prvotno bio dom muza, zaštitnica pjesnika i umjetnosti. Danas se taj pojam odnosi na „zgradu u kojoj se sakupljaju, proučavaju i izlažu povijesni predmeti“. Ali istina je da muze nisu nikada napustile muzej. Godinama su upravo u muzeju pisane brojne priče i pjesme s ciljem da iznova udahnu život predmetima koje muze/ji/ čuvaju.

„Priče iz muzeja“ započinjemo u suradnji s akademikom Lukom Paljetkom.

18.00 – 01.00

Mi pitamo, a vi odgovarate / Odjel za marketing i odnose s javnošću

Igrajte se s nama u prvoj digitalnoj Noći muzeja. Pažljivo slušajte naše priče jer u njima se skrivaju odgovori na pitanja koja ćemo vam postaviti.  Svi oni koji budu  pažljivo slušali priče te brzo i točno odgovarali na postavljena pitanja, mogu osvojiti brojne vrijedne nagrade.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...