Snijeg diljem zemlje, past će i na otocima. Hladnoća će trajati danima, stiže vrhunac

U Hrvatsku tek stiže vrhunac hladnog vala. U danima pred nama očekuju se debeli minusi, a danas diljem zemlje pada snijeg.

Diljem Hrvatske pada snijeg

U Zagrebu satima pada umjeren snijeg, ali se ne zadržava dugo na tlu.

Umjeren snijeg, prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, pada i u Slavonskom Brodu.

Slab snijeg pada u Zagorju, Lici, na bjelovarskom području, u Podravini i Prigorju. Slab snijeg pada i na istoku zemlje.

Dojmu zime doprinosi vjetar sjevernog smjera, na udare jači od 100 km na sat, na dijelovima obale, gdje puše bura, stoga je dio autoceste A1 od Svetog Roka do Maslenice otvoren samo za osobna vozila, javio je jutros Hrvatski autoklub.

U Dalmaciji bura, sutra snijeg moguć i na otocima

Za nama je pravo zimsko jutro koje je donijelo mraz velikom dijelu Dalmacije. Najnižih -9°C izmjereno je u Šabića stajama, ispod Vošca na Biokovu. Prema podacima mreže Pljusak.com, -7°C je izmjereno u Ljubitovici, -6°C u Zemuniku i Veloj Njivi, -5°C na Promini, -4°C u Rudi, -3°C Zvjezdanom selu Mosor, Trilju i otoku… Slabog mraza bilo je i ponegdje uz obali i na otocima. Primjerice, u Blatu na Korčuli jutros je bilo -2°C. Uz olujnu buru osjet hladnoće je u mnogim mjestima jutros bio ispod -10 stupnjeva, javlja Dalmacija Danas.

Sredinom dana temperature zraka su u većem dijelu Dalmacije od 0 do 7°C, a ispod nule u planinama.

U prvom dijelu dana puhala je jaka bura s olujnim udarima, a u Makarskoj s orkanskim udarima do 126 km/h. HAK javlja da je zbog vjetra samo za osobna vozila otvorena je dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica (obilazak za ostale skupine vozila je državnim cestama preko Gračaca i Zatona Obrovačkog (DC50-DC27-DC54). Također, u prekidu su trajektne linije Sumartin-Makarska i Sućuraj-Drvenik.

U nedjelju će biti više oblaka nego u subotu, a snježnih pahuljica povremeno će biti čak i na otocima. Neki prognostički modeli predviđaju i stvaranje tankog snježnog pokrivača ponegdje i do same obale. Ipak, oborine će biti općenito slabe, neće ih biti posvuda i navečer će prestati.

Na Biokovu minus 12

Na najvišem biokovskom vrhu, 1762 metra visokom Svetom Juri, jutros je bilo minus 12 Celzijevih stupnjeva.

To je ujedno bila najniža jutros izmjerena temperatura u Hrvatskoj.

Visina snijega na Svetom Juri je oko pola metra, a u nanosima snijeg je visok i do dva metra, doznaje se od dežurnog tehničara na odašiljaču HRT-a na Biokovu.

Biokovska cesta kojom se inače vozi na vlastitu odgovornost, već od predjela Staza najvećim je dijelom zaleđena i pod snijegom, a od raskrsnice Vošac – Sveti Jure na Biokovu je zatvorena lancem koji onemogućava prometovanje po zadnjih 6 kilometara jednotračne prometnice prema najvišem biokovskom vrhu.

Zabrana prometovanja je aktivirana od strane Parka prirode Biokovo i HGSS stanice Makarska, a lanac je podignut iz preventivnih razloga da se smanji rizik od vožnje po zaleđenoj cesti.

Vrhunac hladnoće tek stiže

Vjetar pojačava dojam hladnoće. Na primjer, uz temperaturu 3.6 stupnjeva, koliko je trenutačno u Splitu, i brzinu vjetra 10.3 m/s, dojam je kao da je -2.3. U hladnom smo valu i ledeni arktički zrak stiže do naših krajeva, poručila je meteorologinja s N1, Tea Blažević.

Najhladnije je bilo jutros u Gorskom kotaru, i do -13! Ujutro će biti još i hladnije, i do -15, u gorskim predjelima. Kad je minimalna temperatura niža od -10, govorimo o ledenim danima.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo upozorava kako hladnoća može rezultirati opasnim ozljedama poput ozeblina, ali i pothlađivanjem tijela ili hipotermijom. Velik oprez nužan je kod osjetljivih skupina ljudi, starijih, male djece, beskućnika, i stanovnika potresom pogođenih područja, od kojih su mnogi još uvijek bez krova nad glavom.

Dani pred nama bit će vrlo hladni, a minusa će biti i uz obalu. Hladnoću trebamo izdržati do utorka, kada će južina donijeti topliji zrak, prognozirala je Damjana Ćurkov, meteorologinja RTL-a.

Što nas čeka do kraja dana

Subota će na Jadranu biti većinom sunčana, osobito u Dalmaciji, gdje će često prevladavati vedro. U unutrašnjosti će uz više oblaka pasti malo snijega, uglavnom u istočnim i gorskim predjelima.

Puhat će slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, uz obalu umjerena i jaka bura s olujnim, prijepodne podno Velebita i orkanskim udarima. Tijekom noći i jutra će biti vrlo hladno s temperaturom između -10 u gorju i -4 u ostatku unutrašnjosti te od -2 do 3 na Jadranu.

Dnevna temperatura na kopnu od -3 do 2, uz obalu između 3 i 8 stupnjeva. Jaka bura će na Jadranu pojačavati dojam hladnoće.

Prognoza za iduće dane

Pred nama je vrhunac prvog ovosezonskog hladnog vala pa će temperature iduća dva dana biti još niže. U gorju će ponegdje biti i niže od -15, u ostatku unutrašnjosti oko -7, 8, a na Jadranu koji stupanj ispod nule.

U nedjelju će biti promjenjivo oblačno s malo snijega, na Jadranu malo kiše, ponegdje i susnježice. U ponedjeljak ostaje hladno, ali će biti uglavnom suho i sunčano. Od utorka uz južinu postupno sve toplije, na moru i nestabilnije.

“U najhladnijem smo razdoblju dosadašnjeg dijela zime”

“U najhladnijem smo razdoblju dosadašnjeg dijela zime. Sunce, kada se i ukaže, bude zubato, tu i tamo padne malo snijega”, komentirao je i istodobno prognozirao vrijeme ovih i budućih dana Izidor Pelajić iz DHMZ-a u emisiji Vrijeme uoči Dnevnika HRT-a.

“Jutarnja temperatura zraka na kopnu je između -10 i -5°C, u gorju i niža, dnevna svega oko 0°C, a jutarnjih minusa ima i na Jadranu. Povremeni sjeverac i bura pojačavaju dojam hladnoće. Bez znatnije promjene – uglavnom u nedjelju uz mjestimične oborine – bit će do utorka, kada slijedi zatopljenje s jugozapadnjakom i češćim oborinama, osobito u južnijim krajevima unutrašnjosti i na Jadranu, gdje će južina biti još izraženija”, kratko je, potom, HRT-ov prognostičar sažeo prognozu idućih dana.

I on je prognozirao kako će idućih dana na kopnu biti još hladnije, osobito u gorju. Na Jadranu će u nedjelju biti i mjestimične susnježice, posebice na sjevernom dijelu, a prema otvorenome moru izglednija je kiša, dok će se u ponedjeljak, kad je riječ o oborinama, vrijeme stabilizirati, a u utorak u Hrvatsku stiže zatopljenje.

DHMZ upozorio na hladne valove, evo gdje će biti najgore

DHMZ na svojim stranicama upozorava na hladne valove koji mogu utjecati na zdravlje.

Kakvo je stanje na potresom pogođenom području

Posebno je važno znati kakva je situacija na potresom pogođenom području s obzirom na to da još uvijek velik broj ljudi živi u neadekvatnim uvjetima.

Sve iduće dane i tamo će biti jako hladno, možda i hladnije od prosjeka zemlje.

U subotu će biti promjenjivo oblačno te i dalje hladno, a povremeno je moguć i uglavnom slab snijeg. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, sredinom dana može kratkotrajno imati i jake udare. Jutarnja temperatura od -9 do -5, a najviša dnevna između 0 i 3°C.

Promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, uglavnom suho te i dalje hladno bit će u nedjelju te početkom idućeg tjedna.

“Ujutro je moguća mjestimična magla, a danju samo pokoja pahulja snijega. Vjetar uglavnom slab. Jutarnja temperatura od -9 do -5, uz vedre noći lokalno može biti i malo niža, a najviša dnevna između 0 i 3°C. U utorak danju malo toplije, a potom je izgledan daljnji porast i dnevne i jutarnje temperature”, stoji u trodnevnoj prognozi za potresom pogođena područja.

HZJZ objavio preporuke

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke kako se ponašati za vrijeme ledenog vala.

“Hladni valovi koje karakterizira pad temperature na određenom području u određenom vremenskom razdoblju uobičajena su pojava tijekom zimskih mjeseci te kao takvi mogu imati štetne posljedice po ljudsko zdravlje. Dok će se zdrava populacija srednje životne dobi lakše prilagoditi novonastalim vremenskim uvjetima, kronični bolesnici s kardiovaskularnim bolestima i bolestima dišnog sustava te osobe starije i mlađe životne dobi teže će podnositi niske temperature.

Skupini ozljeda hladnoćom pripadaju sniženje tjelesne temperature (hipotermija) i žarišne ozljede mekih tkiva uzrokovane smrzavanjem (smrzotina) ili bez smrzavanja (ozebline, rovovsko stopalo i promrzline). Podložnost navedenim ozljedama je povećana u stanjima iscrpljenosti, izgladnjelosti, dehidracije, hipoksije i dodira s vlagom ili metalom. U osobitoj su opasnosti od ovakvih ozljeda osobe pod utjecajem droga ili alkohola.

Ne boravite dugo na otvorenom

Izbjegavajte izlazak u jutarnje ili noćne sate kada su temperature najniže. Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu da se prekine boravak na hladnoći. Također izbjegavajte sve aktivnosti koje mogu uzrokovati brzo umaranje i izazvati ubrzano disanje pri niskim temperaturama. Ako vam grijanje nije dostupno, kao privremeno rješenje možete provoditi vrijeme u trgovačkim centrima.

Obvezni kapa, šal i rukavice

Ako ne možete izbjeći izlazak na hladnoću, zaštitite glavu kapom, jer se 30% topline gubi iz područja glave. Ruke zaštitite rukavicama te prekrijte usta šalom kako biste spriječili izravno udisanje hladnog zraka. Lice i usnice zaštitite kremom i balzamom za usnice.

Pripazite na odjeću i obuću

Odjenite više slojeva tople, ne preuske odjeće po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila). Vanjski dio odjeće (kaput, jakna) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Izuzetno je važna obuća otporna na vlagu. Izbjegavajte neudobnu obuću visokih potpetica radi smanjenja rizika od pada i ozljeda.

Budite u kontaktu sa starijima

Starije osobe, osobito kronični bolesnici, zimi trebaju paziti na elemente koji im pogoršavaju teškoće. U hladnim mjesecima održavajte redoviti kontakt sa starijim osobama i osigurajte da uvijek uza sebe imaju osobne podatke, ime i prezime, adresu stanovanja i broj telefona.

Što učiniti u slučaju ozljede uzrokovane hladnoćom?

U slučaju pojave početnih simptoma hipotermije ili ozeblina (trnci u prstima, smanjen osjet prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol) potrebno je u što kraćem roku potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postupno ugrijavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline. Preporučuje se konzumirati tople bezalkoholne napitke (čaj, juhe) te potražiti stručnu medicinsku pomoć kod nadležnog liječnika.”

Važno priopćenje objavila je i policija

Idući dani mogli bi uzrokovati probleme u prometu. U prvom redu, očekuje se dosta poledice na cestama.

“S obzirom na vremenske prilike, prianjanje pneumatika na podlogu je znatno otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja vozila s kolnika ili prelaska na dio kolnika za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima.

Jednako tako, potrebno je voditi računa i o velikim temperaturnim razlikama između dnevnih i noćnih temperatura kada je kolnik hladniji, odnosno temperaturnim razlikama u različitim regijama kroz koje vozači prolaze”, piše policija u priopćenju.

Obvezna zimska oprema

“Vozače dodatno podsjećamo kako je na velikom broju, autocesta i državnih cesta koje se uglavnom nalaze u kontinentalnom i gorskom dijelu Republike Hrvatske obavezno korištenje zimske opreme na vozilima u razdoblju od 15. studenog 2020. do 15. travnja 2021. godine, a sukladno Odluci o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj (NN  121/20). Obaveza uporabe zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

Na ostalim cestama obaveza korištenja zimske opreme je kada na prometnicama nastupe zimski uvjeti, točnije kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica”, dodaju a prenosi Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...