Banke masovno dižu naknade za podizanje gotovine s vlastitih računa

Građani sve skuplje plaćaju dostupnost vlastitog novca, a banke složno uvode naknadu za podizanje gotovine s vlastitih računa, piše Večernji list.

Nakon što je to u rujnu 2019. učinila Zaba, uslijedili su OTP i PBZ, a od 1. ožujka naknadu će za POS uređaje naplaćivati i HPB, a od 1. travnja za podizanje gotovine s tekućih računa i Sberbank koji će građanima zaračunavati tri kune naknade po transakciji. Osim na bankomatima, naknadu neće naplaćivati na prodajnim mjestima Tisak i Tisak Medija.

Izuzetak su isplate kredite i depozita s računa, isplate u stranoj valuti, iznosi do 100 kuna, podizanje novca s multivalutnog računa uz koji nije izdana debitna kartica, s multivalutnog žiroračuna, računa posebnih namjena u kunama, računa osoba bez poslovne sposobnosti te skupina klijenata za koje djelatnici u poslovnici procijene da se iz objektivnih razloga ne mogu služiti bankomatom; zbog dobi, bolesti, smanjene pokretljivosti, invalidnosti ili nekog sličnog razloga.

Dakle, ako primijetite da vam rastu naknade u bankama, kod djelatnika se možete pozvati na jedan od gore navedenih izuzetaka.

Poskupljuju i ostale naknade u poslovanju s fizičkim osobama; naknada za vođenje multivalutnog tekućeg računa (s 10 na 14 kuna), a mijenjaju se i cijene “paketa” usluga.

Naknade stabilno rastu u raznim bankama
Trenutačna naknada za gotovinske isplate u Zabiiznosi 1,95 kuna po transakciji, a od 1. ožujka povećavaju je na 3 kune po transakciji.

Zaba poskupljuje i naknade za podizanje novca na bankomatima drugih banaka, kao i na bankomatima u inozemstvu, za prebacivanje novca s računa na račun u drugoj banci, a s 20 na 40 kuna raste cijena zamjene kartice nakon gubitka ili krađe.

OTP isplatu s kunskog računa fizičke osobe na šalteru naplaćuje najviše, četiri kune po transakciji. Isplate zaštićenih i skrbničkih računa ne diraju, kao ni iznose manje od 100 kuna.

PBZ je naknadu za podizanje gotovine uveo u listopadu prošle godine i naplaćuje je tri kune po transakciji za iznose od 100 do 5.000 kuna. Za veće iznose nema naknade, kao ni za zaštićene račune i račune pod skrbništvom. U listopadu je porasla naknada za vođenje računa u kunama, s 4,90 na 7 kuna mjesečno, a za umirovljenike s 2,45 na 3,5 kuna mjesečno.

HPB još uvijek ne naplaćuje podizanje gotovine s računa u poslovnici, ali od 1. ožujka uvodi za podizanje debitnom karticom na EFTPOS uređajima u poslovnoj mreži banke i poslovnih partnera; Hrvatske pošte i Fine, u iznosu 1,2 posto vrijednosti transakcije.

Erste banka je naknade povećala prošlog listopada, naknada za vođenje tekućeg računa porasla je s 10 na 12 kuna mjesečno, a devizno ili žiroračuna sa 6 na 12 kuna, ali su smanjili naknade za online bankarstvo. Iz Erste banke poručuju da ne naplaćuju podizanje gotovine u poslovnicama banke niti da to imaju u planu za neko buduće razdoblje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...