Europske zemlje ostaju pri strogim mjerama protiv koronavirusa; Francuska ostaje u blokadi najmanje do 1.6., Njemačka do 1.3., a Grčka od sutra ideu u novi lockdown

Europske mjere ne odustaju od strogih mjera pa Francuska s premašenih 80.000 umrlih produljuje izvanredno stanje do lipnja, Njemačka ne planira ublažavanje prije ožujka, a Španjolska u strahu od novih sojeva produljuje prekid zračnog prometa s Britanijom, JAR-om, Brazilom.

U Francuskoj koja je u utorak prešla granicu od 80.000 umrlih zaraženih covidom, prema službenim podacima, parlament je izglasao produljenje izvanrednog zdravstvenog stanja do 1. lipnja.

Pri put proglašeno lani u ožujku, izvanredno zdravstveno stanje dopušta vladi da nameće mjere protiv koronavirusa, uključivo policijski sat od 18 sati.

Francuzi su se umorili od zatvaranja, ugostitelji sve glasnije pozivaju na početak rada, a skijališta također traže popuštanje mjera. Škole i vrtići su otvoreni. Svim trgovcima, osim velikim robnim kućama, dozvoljen je rad. Policijski sat u Francuskoj ostaje na snazi u nadi da će spriječiti večernja okupljanja.

Njemačka planira zadržati mjere do 1. ožujka

Njemačka kancelarka Angela Merkel želi zadržati na snazi mjere protiv koronavirusa najmanje do 1. ožujka, otkrili su u utorak za Reuters sudionici sastanka njezine konzervativne parlamentarne skupine.

Merkel i lideri 16 saveznih pokrajina u srijedu će raspravljati o uvedenim mjerama protiv koronavirusa i mogu li se one ublažiti.

“Moramo čekati do 1. ožujka”, rekla je Merkel, tvrde sudionici sastanka. Osnovne škole, jaslice, frizerski saloni i maloprodaja bit će prioritet kada se budu popuštale mjere, ali opći cilj je izbjeći još jedno zatvaranje, navela je Merkel.

Zatvara se Atena, Italija potvrdila 92.000 umrlih

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis u utorak je najavio zatvaranje prijestolnice Atene zbog porasta zaraženih proteklih tjedana.

Zatvaraju se trgovine i škole od 11. veljače do kraja mjeseca, rekao je Mitsotakis u obraćanju naciji na televiziji. Grčka ima oko 11 milijuna stanovnika, od kojih polovicu u Ateni.

Italija je u četvrtak zabilježila 422 smrti povezane s covidom-19, 115 više nego u ponedjeljak, objavilo je ministarstvo zdravstva. Zaraženo je još 10.630 ljudi u odnosu na 7.970 u ponedjeljak.

Italija je potvrdila više od 92.000 žrtava covida-19 od početka pandemije, najviše u Europi nakon Velike Britanije. Ukupno je potvrdila oko 2,6 milijuna zaraženih.

Španjolska prešla 3 milijuna zaraženih

Španjolska je u utorak prešla tri milijuna zaraženih koronavirusom od početka pandemije i proširila kontrole duž 1200 kilometara duge granice s Portugalom do 1. ožujka jer obje zemlje nastoje obuzdati treći val zaraza.

Granica je zatvorena od 28. siječnja za sva putovanja koja nisu nužna, a izuzetci su putnici u tranzitu, zdravstveni radnici i vozači kamiona.

Porast zaraza nakon Božića doveo je portugalske bolnice pred kolaps te izazvao nacionalno zatvaranje. Dnevni broj zaraženih i mrtvih znatno je opao proteklog tjedna, ali je broj hospitalizacija i pacijenata na intenzivnoj njezi i dalje velik.

Broj mrtvih porastao je za 766, što je najveći dnevni porast mrtvih od travnja, a zaraženih je još 16.402. Ukupno je u toj zemlji umrlo više od 63.000 ljudi, a zarazilo se preko tri milijuna.

U strahu širenja novih sojeva koronavirusa, vlada u Madridu produljila je obustavu zračnog prometa s Britanijom, Južnom Afrikom i Brazilom do 2. ožujka kako bi smanjila mogućnost uvoza novih sojeva iz tih zemalja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...