NASA objavila prvu videosnimku spuštanja Perseverancea na Mars

Američka svemirska agencija (NASA) u ponedjeljak je objavila nesvakidašnju videosnimku spuštanja njezina robotskog vozila Perseverancea na Mars, prvu takve vrste, pošto je u četvrtak počela njezina misija na Crvenom planetu.

Videosnimka u trajanju nešto više od 3 minute otkriva prizore snimljene pomoću nekoliko kamera postavljenih na različitim mjestima na modulu, nakon ulaska u Marsovu atmosferu: jedna je snimala otvaranje supersoničnog padobrana, druga, smještena ispod vozila, pokazuje tlo planeta izbliza, a druge dvije polagano spuštanje robotskog vozila ovješenog o tri kabla.

No nikakav se zvuk nije mogao snimiti tijekom vrtoglavog spuštanja, izvijestila je NASA.

“Ovo je prvi put da smo mogli snimiti događaj kao što je spuštanje na Mars”, rekao je na tiskovnoj konferenciji Michael Watkins, ravnatelj Jet Propulsion Laboratoryja, gdje je rover konstruiran. “Ovo je doista fantastično”.

“O ovakvim fotografijama i videosnimkama sanjali smo godinama”, dodao je Allen Chen, zadužen u NASA-i za slijetanje. One će nam pomoći da bolje razumijemo što se događa tijekom takvog spuštanja.

Rover je bio zaštićen termičkom oplatom kada je brzinom od 20.000 km/h ušao u Marsovu atmosferu. Na videu se može vidjeti oplata koja leži na površini planeta.

Spuštanje robotskog vozila bilo je opasan pothvat, a mjesto na koje se spustilo, krater Jezero, bilo je najriskantnije na koje se ikad pokušalo sletjeti, zbog njegova reljefa.

Rover na šest kotača sad će provesti najmanje dvije godine bušeći obližnje stijene  u potrazi za znakovima života u prošlosti.

U sedimentima delte koju će rover istraživati znanstvenici će tragati za znakovima bioloških promjena. Nakon obrade tog dijela delte rover bi trebao krenuti prema rubu kratera na kojemu su otkrivene sedimentne stijene koje na Zemlji dobro zadržavaju tragove bioloških aktivnosti.

Jezero je široko 45 kilometara i sadrži razne vrste stijena među kojima i glinu i sedimentne stijene koje mogu očuvati organske molekule koje bi mogle uputiti na nekadašnji život na crvenom planetu.

Perseverance će najzanimljivija otkrića upakirati u male posude i ostaviti na površini planeta, a NASA i Europska svemirska agencija ESA imaju plan vratiti te cilindre na Zemlju do kraja desetljeća, piše CNN.

Krater Jezero na Marsu ime je dobio još 2007. godine kada ga je tako nazvala Međunarodna astronomske unija (IAU). Krater je tako nazvan zbog sličnosti mjesta gdje se rijeka Pliva koja protječe kroz Jezero u BiH ulijeva u Plivsko jezero.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...