“Nema razloga da bilo tko odbije to cjepivo”; Iz Stožera objasnili zašto se i starije osobe trebaju cijepiti AstraZenecom

Krunoslav Capak je tijekom današnje konferencije za medije Nacionalnog stožera rekao da u posljednjih tjedan dana imamo 14 posto manje novooboljenih nego u prethodnom tjednu. Prosječna incidencija je 157, a Istra ima najnižu incidenciju. Hrvatska je na petom mjesto po incidenciji u Europskoj uniji.

Do sada je 39.332 osobe cijepljeno s dvije doze cjepiva. 622 je prijava nuspojava, a od četka nema niti jedne ozbiljne reakcije na cjepiva.

Nekoliko zemalja EU-a je preporučilo da se cjepivom AstraZenece ne cijepe osobe starije od 65 godina zbog nedovoljno dokaza da je cjepivo učinkovito u tim dobnim skupinama. “Naš argument za korištenje ovog cjepiva je da je ono učinkovito, sigurno i ispravno testirano i da ga je EMA odobrila za sve građane starije od 18 godina”, rekao je Capak.

Epidemiolog Bernard Kaić je rekao da se pokazalo da je cjepivo AstraZeneca jednako učinkovito na britansku varijantu virusa, a još neke osobine ga čine pogodnim za ljude starije dobi, poput njegove stopostotne učinkovitosti protiv razvijanja težih oblika.

“Postoje različiti podaci o učinkovitosti, primjerice da je velika učinkovitost ako razmak između prve i druge doze bude veći od osam tjedana. Zato smo i preporučili da razmak bude između osam i 12 tjedana”, rekao je Kaić, dodajući da nema medicinskog razloga da bilo koji pojedinac odbije to cjepivo.

“Nijedno cjepivo ne pruža stopostotnu zaštitu. Vrijeme će pokazati hoće li biti razlika u učinkovitosti na populaciji. Ali ako netko silno želi neko drugo cjepivo, naravno, cijepljenje je dobrovoljno. Problem je jedino što se kalkuliranjem odgađa cijepljenje. Prema dinamici isporuke vidimo da nećemo još dugo imati dovoljno MRNA cjepiva”, kaže Kaić.

Capak očekuje da će se razmotriti mogućnost interventnog uvoza ruskog cjepiva, ukoliko to bude potrebno, ali u ovom trenutku ne postoji takva odluka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...