Ukrajina optužuje Rusiju za kibernetski napad

Ukrajina je u ponedjeljak optužila neimenovane ruske internetske mreže za masovne napade na ukrajinske sigurnosne i obrambene stranice, no nije objavila o kakvoj se šteti radi ili tko stoji iza napada.

Kijev je i ranije optuživao Moskvu da upravlja velikim kibernetskim napadima u sklopu „hibridnog rata“ protiv Ukrajine, što Rusija odbacuje.

Priopćenje ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu ne otkriva tko stoji iza novih napada, niti kakve su bile njegove posljedice na ukrajinsku kibernetsku sigurnost.

Napadi su krenuli 18. veljače i bili su usmjereni na ukrajinske sigurnosne agencije, samo Vijeće i druge državne institucije i strateške tvrtke, stoji u priopćenju, a prenosi Reuters.

„Otkriveno je da izvori tih koordiniranih napada pripadaju određenim ruskim mrežama“, tvrdi Vijeće.

Stranice su napadnute takozvanim DdoS napadima kojima se velika količina internetskog prometa usmjerava kako bi se usporilo ili onemogućilo funkcioniranje online platformi.

Neprijateljstva između dviju zemalja traje od ruske aneksije Krima 2014. godine te zbog navodne ruske podrške proruskim snagama na istoku Ukrajine, u sukobima koji su odnijeli 14 tisuća života.

Ukrajinska vojska ovaj je tjedan objavila da je ovaj mjesec ubijeno njezinih petero pripadnika, usprkos primirju sa separatistima.

U ponedjeljak je izvijestila da je poginuo još jedan vojnik, ubijen protutenkovskom granatom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...