Ulaze li svi oko nas u treći val? Broj novih slučajeva rapidno raste, zemlje se jedna po jedna zatvaraju

Jučerašnja vijest dana u Hrvatskoj odluka je Vlade da dopusti otvaranje terasa ugostiteljskih objekata i održavanje treninga u zatvorenim prostorima. Popuštanje mjera dolazi usprkos blagom rastu broja slučajeva s kojim se Hrvatska susreće proteklih dana.

Mnoge europske države, u kojima broj novih slučajeva sve ozbiljnije raste, odlučile su se za suprotnu taktiku. Dio zemalja naprosto će produžiti postojeće mjere. Druge se odlučuju za ograničenja koja se kreću od lokalnih zatvaranja do strogih zabrana kretanja i kontrola na granicama. Proučili smo kakva je situacija u susjedstvu i nekima od najteže pogođenih država EU, piše Telegram.

1. Mađarska očekuje dva ‘iznimno teška’ tjedna

Mađarska će produljiti djelomično zatvaranje do 15. ožujka jer se očekuje daljnji rast slučajeva iduća dva tjedna, kazao je šef kabineta premijera Viktora Orbana danas. Gergely Gulyas rekao je na brifingu da će iduća dva tjedna biti “iznimno teška” te da će se ubrzati cijepljenje nakon što je Mađarska počela cijepiti kineskim cjepivom Sinopharm u srijedu. “Treći val (pandemije) zahvatio je Mađarsku i covid brojke će se pogoršati u idućih tjedan do dva”, rekao je Gulyas. “Neki tvrde da ćemo vidjeti dramatično pogoršanje”, dodao je. Sve osnovne škole zatvorene su od 11. studenog, hoteli i restorani mogu samo dostavljati hranu, zabranjena su sva okupljanja i na snazi je policijski sat od 20 sati.

2. Italija odgađa popuštanje mjera

Premda u Italiji i dalje nema crvenih zona, talijanski mediji javljaju o rastu broja slučajeva zaraze koronavirusom. Stručnjaci upozoravaju da je porast posljedica širenja visokozaraznog britanskog soja korone, te tvrde da je mutirani virus odgovoran za 40 do 50 posto novih slučajeva u regijama u kojima je najviše novih slučajeva. Talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza jučer je najavio da u dogledno vrijeme neće biti popuštanja mjera.

To je razočaralo mnoge Talijane koji su se nadali ublažavanju restrikcija nakon 5. ožujka. Umjesto toga, lako je moguće da će dobiti još stroža, mada zasad nedefinirana ograničenja, koja će na snagu stupiti toga dana i trajati do 6. travnja, javljaju talijanski mediji. Ministar Speranza nije potvrdio donošenje novih mjera, ali upozorio je da je situacija vrlo ozbiljna i najavio da vlada razmatra daljnje poteze.

3. Dio Slovenije opet u crvenom

Slovenska vlada je, zbog pogoršanja epidemiološke situacije u jednoj od 12 regija opet uvela strože restrikcije, dok se u ostalima do 5. ožujka produžavaju mjere koje su vrijedile i do sada. “Epidemiološka slika u obalno-kraškoj regiji bitno je slabija nego u ostalima”, rekla je na konferenciji za novinare glasnogovornica vlade Maja Bratuša, dodavši da će se za nju primijeniti mjere i restrikcije koje vrijede za tzv. “crvenu” fazu epidemije.

Zato će u toj regiji, čiji je centar Koper, od subote ponovo biti zatvorene za kupce neesencijalne trgovine s površinom iznad 400 četvornih metara i neke servisne aktivnosti, dok će u svim preostalima biti potrebno redovno testiranje zaposlenih na koronavirus. Još nije jasno hoće li stanovnici u tom dijelu Slovenije opet biti zatvoreni u općinske granice, kako je inače predviđeno prema vladinom semaforu kad se dođe u crvenu fazu, prenose slovenski mediji.

4. Srbija o novim mjerama tijekom vikenda

Stanje nije znatno bolje ni u dijelu hrvatskog susjedstva koji još nije ušao u EU. Porast broja zaraženih u Srbiji bilježi se konstantno od 16. veljače kada ih je bilo 1331, a nakon 18. veljače ih je svakodnevno više od 2000, stoji na internetskoj stranici covid19.rs. U posljednja 24 sata u toj je zemlji potvrđeno 3460 novih slučajeva zaraze, pa je najavljeno da će nacionalni Krizni stožer tijekom vikenda razmotriti uvođenje novih protuepidemijskih mjera. Mjere će se odnositi na mjesta koja su identificirana kao žarišta zaraze, prenose srpski mediji, bez spominjanja konkretnih zabrana.

5. Crna Gora je krenula u zatvaranje

Crnogorske zdravstvene vlasti pooštrile su u srijedu epidemiološke mjere nakon što je već tjednima broj novooboljelih u prosjeku 500 na dnevnoj razini, što znači da se svakodnevno koronavirusom zarazi gotovo 0,1 posto ukupne populacije Crne Gore. Novim mjerama uvedeno je zatvaranje u Herceg Novom, a iste mjere produžene su za Budvu i Tivat, gdje je zatvaranje uvedeno već dva tjedna, dok je u većem dijelu Crne Gore produžena zabrana rada ugostiteljskih objekata, a uz to je zabranjena i prodaja kave za van. Uz to, novim mjerama preporučuje se rad od kuće u državnim i privatnim tvrtkama.

6. BiH ograničava okupljanja

U Bosni i Hercegovini danas je zabilježen nagli skok dnevnog broja novozaraženih s gotovo dvostruko više novih slučajeva u posljednja 24 sata nego što je to bio prosjek u protekla tri tjedna. Prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo, od srijede je potvrđeno 757 novih slučajeva, a 11 zaraženih osoba u tom je razdoblju umrlo.

Krizni stožer Federacije BiH u srijedu je uveo nove mjere ograničenja, no dopustio je nastavak rada ugostiteljskih objekata i svih uslužnih djelatnosti, kako je to bio slučaj i ranije. Uvedene su nove restrikcije za privatna okupljanja, na kojima može biti najviše do deset osoba, a ograničenja se odnose i na sprovode, na kojima može biti najviše 25 ljudi. U ugostiteljskim objektima sada je zabranjena živa glazba. Inspekcijskim službama i policiji dan je nalog da pojačaju kontrole nošenja zaštitnih maski, i u zatvorenim prostorima i na otvorenome.

7. Češka ima najbrži rast slučajeva

Nove mjere donijele su, ili ih najavljuju, i zemlje izvan neposrednog susjedstva Hrvatske. Češka ima najbrže širenje zaraze u Europi, bolnički kapaciteti ozbiljno su prenapregnuti, a vlada će večeras raspravljati o mogućem uvođenju strožih mjera. Restorani, mjesta za zabavu, svi dućani osim onih za prehranu te većina škola već su zatvoreni, no ministri razmatraju daljnja ograničenja kretanja ljudi kako bi obuzdali širenje virusa. Vlada razmatra da zatraži od Njemačke da joj pomogne zbrinuti neke pacijente. Premijer Andrej Babiš smatra da je situacija ozbiljna. “Očekuju nas pakleni dani”, naglasio je.

8. Poljska vraća mjere u jednoj regiji

Poljska je jučer najavila da će ponovno uvesti ograničenja u sjeveroistočnoj regiji koja je prijavila relativno visok broj novozaraženih u odnosu na ostatak zemlje. „Odlučili smo učiniti mali korak unatrag”, rekao je ministar zdravlja Adam Niedzielski na konferenciji za novinare, dodajući da će od subote biti zatvoreni trgovački centri, hoteli i škole u regiji Warminsko-Mazursko. Poljska je ublažila neke restrikcije, otvorivši skijališta, kina, hotele i kazališta na najviše 50 posto kapaciteta, uz upozorenje da će te mjere možda morati biti povučene ovisno o situaciji.

9. Finska se zatvara na tri tjedna

Finska se zatvara na tri tjedna od 8. ožujka i spremna je proglasiti izvanredno stanje kako bi se obuzdalo širenje koronavirusa, najavila je premijerka Sanna Marin danas. Zatvaranje neće uključivati policijski sat, ali će se zatvoriti restorani a učenici stariji od 13 godina prijeći će na nastavu na daljinu, objavila je vlada. Premijerka Marin rekla je da je spremna proglasiti izvanredno stanje idući tjedan i da je razgovarala o tome s predsjednikom Saulijem Niinistom. Proglašenjem izvanrednog stanja tražilo bi se od zdravstvenih radnika da rade dulje. Iako Finska ima treću najnižu stopu zaraze u Europi iza Islanda i Norveške, nacija s 5,5 milijuna stanovnika bilježi nagli porast dnevnih zaraza kojih je u srijedu bilo 590.

10. Irska produžila mjere

Irska ostaje pod strogim mjerama najmanje do 5. travnja, rekao je u utorak premijer Micheal Martin. Iako je broj slučajeva u padu, britanski soj znatno je promijenio situaciju, navodi Martin. Irski premijer rekao je da je britanski soj potvrđen u 90 posto novih zaraza. “Istina je da je značajno promijenio dinamiku i da trebamo biti vrlo oprezni dok poduzimamo sljedeće korake”, rekao je Martin. Irska je ušla u 2021. godinu naglim porastom zaraza koji su stručnjaci prvo povezivali s privremenim popuštanjem mjera za vrijeme božićnih blagdana. Trenutačno imaju manje od 270 novih zaraza na 100.000 stanovnika.

11. Francuska uvodi lokalna zatvaranja

Rast broja zaraženih izražen je i u Francuskoj, a najava novih ograničenja za područje kod zajedničke granice s Njemačkom pokazuje da vlasti situaciju shvaćaju vrlo ozbiljno. Francuski predsjednik Emmanuel Macron, gorljivi proeuropljanin, sukobio se s Njemačkom prošle godine kad je ta zemlja naglo zatvorila granicu u prvom valu koronavirusa. Usprkos tome, odlučeno je da će prekogranični radnici, koji su dosad bili izuzeti iz mjera, morat će pokazati negativni PCR test ako putuju iz nekih drugih razloga osim posla, priopćili su francuski ministar europskih poslova i ministar zdravstva.

Francuska se opire novom nacionalnom zatvaranju zbog novih sojeva koronavirusa, ali je počela uvoditi stroža lokalna ograničenja, uključujući područje Dunkerquea na sjeveru zemlje zbog porasta novih zaraza. Područje oko tog grada privremeno će biti zatvoreno vikendom. Istočna regija Moselle, na granici s Njemačkom i Luksemburgom, bilježi porast zaraza južnoafričkim sojem koronavirusa. Regionalne vlasti pozivaju na lokalno zatvaranje, piše Telegram.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...