Biden potpisao zakon o pomoći američkom gospodarstvu od 1900 milijarda dolara

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je u četvrtak svoj plan obnove gospodarstva u iznosu od 1900 milijarda dolara, nekoliko sati prije jako očekivanog govora o pandemiji i nadama u kampanju cijepljenja.

Pedesetog dana mandata Biden drži prvi svečani govor u 20 sati iz prestižne “East Room” u Bijeloj kući.

“Govorit ću o svim izazovima prošle godine i najvažnije o onom što će slijediti.  Ima pravih razloga za nadu, obećajem vam”, istaknuo je. “Nazire se svjetlo na kraju tunela”.

Unatoč protivljenju republikanaca koji osuđuju loše ciljanu potrošnju, demokrati, većinski u Zastupničkom domu, prihvatili su u srijedu plan od 1900 milijarda dolara, vrtoglavi iznos jednak talijanskom BDP-u.

Hvaleći povijesnu pobjedu za Amerikance, Joe Biden je potpisao taj tekst u četvrtak i putovat će kako bi ga branio. U utorak bi trebao otići u Pensilvaniju, zatim u petak u Atlantu.

Gotovo 530.000 umrlih

Bidenov govor naciji odražva se godinu dana od odluke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da covid-19 proglasi pandemijom.

U pandemiji je u Sjedinjenim Državama umrlo gotovo 530.000 ljudi i prvo svjetsko gospodarstvo nazadovalo je lani za 3,5 posto, što je SAD-u najgora godina nakon Drugog svjetskog rata.

Pošto je Kongres dao zeleno svjetlo milijuni Amerikanaca će primiti izravne čekove pomoći ukupne vrijednosti od 400 milijarda dolara.

Tim planom se produljuju do rujna iznimne naknade za nezaposlene.

Uz to taj plan izdvaja 126 milijarda dolara za obrazovanje te 350 milijardi za savezne države i lokalne zajednice.

Bijela kuća je najavila da želi kupiti 100 milijuna dodatnih doza Johnson & Johnson cjepiva, što bi udvostručilo broj doza koje su Sjedinjene Države naručile od te farmaceutske tvrtke.

U videu “Ovisi o vama”, bivši živući američki predsjednici Jimmy Carter, George W. Bush, Bill Clinton i Barack Obama su u četvrtak ujutro pozvali sve Amerikance da se cijepe.

Bivši predsjednik Donald Trump se iz svog kluba Mar-a-Lago na Floridi oglasio u sasvim drukčijem tonu.

“Nadam se da će se svi Amerikanci prisjetiti kada prime cjepivo protiv covida-19, da barem 5 godina ne bi primili tu divnu injekciju da ja nisam bio predsjednik”, napisao je u kratkoj poruci.

“Nadam se da će se svi sjetiti”, ponovio je nakon poraza po isteku prvog mandata, ali nije isključio ponovno kandidiranje 2024. godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...