FOTO U dramatičnoj akciji HGSS-a na Velikom Alanu spašen teško ozlijeđeni planinar

Protekla sunčana i vrlo ugodna nedjelja privukla je mnogobrojne planinare i ljubitelje prirode na Velebit. Nažalost jedan planinar teško je ozlijeđen u padu, a na stranicama HGSS-a detaljno je opisana akcija spašavanja:

U 14:20 sati tog sunčanog nedjeljnog poslijepodneva zazvonio je dežurni telefon s prikazom broja 112… Znali smo da nije dobro. S druge strane pomalo uplašen ženski glas poziva pomoć; na pitanje što se dogodilo, odgovor je bio kratak i jasan „partner je otklizao niz zaleđenu strmu padinu, udario u stablo i nepokretan je“ (Napominjemo radi se iskusnom planinaru koji je sa sobom imao svu potrebnu opremu za kretanje u zimskim uvjetima). Uslijedilo je drugo pitanje: “Gdje se nalazite”? Odgovor također kratak, jasan: „Na padini ispod vrha Kita (1573 m/nv Sjeverni Velebit), nismo na stazi i nema signala na tom mjestu, ja sam hodala sat vremena kako bi vas pozvala“.

Ozljede potencijalno opasne po život, hitnost najvišeg stupnja. Započinje utrka s vremenom….Deset spašavatelja s dva terenska vozila, motornim saonicama i svom opremom za spašavanje u zimskim uvjetima u 14:45 kreće put Velikog Alana s primorske strane. Vrijeme curi, vozimo maksimalno brzo koliko možemo, a da bude donekle sigurno. U 16.15 sati stižemo do 2 km ispod planinarskog doma na Alanu, dalje se ne može zbog snijega. Donosimo brzu odluku da saonice sa opremom i interventnim timom za zbrinjavanje idu, a ostali za njima. U 17:20 interventni tim dolazi do unesrećenog, zbrinjavaju ga, imobiliziraju u vakuum madrac, dodatno utopljavaju i pripremaju za vrlo zahtjevan i dugi transport. Sumnjamo na prijelom kuka ili zdjelice, kasnije nam je potvrđeno da se dogodio prijelom zdjelice.

U 18.10 transport unesrećenog kreće, noć pada, a s njom znatno i temperatura zraka, stanje unesrećenog je stabilno, dajemo sve od sebe da transport bude što brži, a ujedno što bezbolniji. Nakon tri dionice spuštanja i četiri podizanja transport se nastavlja 6 km motornim saonicama do ceste gdje unesrećenog u snježnoj nosiljci (akiji) stavljamo u terensko vozilo i prevozimo do tima HMP te u 21 sat predajemo timu koji vrši transport za KBC Rijeka.

Umorni i iscrpljeni ali punog srca i pozitivnih emocija jer smo spasili još jedan život i dali ovom planinaru još jednu šansu da ostvari svoje snove, krećemo svojim kućama  – opisuju svoju akciju vrijedni članovi HGSS-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...