Google Maps uvodi hrpu noviteta, u planu je i navigacija unutar zgrada

Navođenje u proširenoj stvarnosti, ekološki prihvatljivije rute i nova integracija dostave namirnica od, naravno, izabranih trgovaca samo su neke od novih značajki popularne Googleove aplikacije za navigaciju.

Google već dugo vremena nastoji poboljšati aplikaciju Maps. Kompanija želi pružiti više, što je i dokazala predstavivši upravo najavljenu kolekciju nadolazećih značajki. Prva od njih je navigacija unutar zgrada koja koristi proširenu stvarnost.

Riječ je o proširenju Live Viewa koje će u ‘izabranim šoping centrima, zračnim lukama i kolodvorima’ omogućiti navigaciju na zatvorenom. Maps će također u prvi kadar staviti ekološki prihvatljivije rute, u sve ubaciti informacije o kvaliteti zraka i integrirati mogućnost dostave namirnica od izabranih trgovaca.

Navigacija u zatvorenom

Live Veiw je Googleov alat za proširenu stvarnost koji korisniku olakšava prilaz odredištu snimanjem okoline pomoću kamere uređaja. Google spominje da je za navigaciju u zatvorenom morao razviti potpuno novu tehnologiju pod imenom ‘globalna lokalizacija’. Nova značajka pomoću umjetne inteligencije skenira milijune slika ulica i zemljovida da bi prepoznala gdje se nalazite pomoću smartfona.

Pored klasičnog pronalaženja određenog dijela zgrade u kojoj se nalazite, Google Maps će vas moći uputiti prema WC-u, liftu, bankomatu ili stepeništu koje vodi do parkinga.

Ekološki prihvatljive rute

Google, ‘u sklopu globalnog nastojanja smanjivanja zagađenja prirode’, u drugoj polovici 2021. planira uvesti automatsko biranje ruta s najmanjim potencijalnim onečišćenjem okoliša i najkraćim vremenom putovanja. Ako ekološki prihvatljivija ruta ima dramatično dulje vrijeme putovanja u odnosu na druge, aplikacija će na iOS-u i Androidu prikazati koliko će vaše putovanje utjecati na okoliš prosječnim izračunom ispuštenog ugljičnog dioksida.

Svi kojima se ovime ne da baviti mogu otići u postavke i isključiti opciju. Značajka prvo dolazi u SAD, nakon čega će biti proširena na velik broj država.

Upute za navigaciju nalazit će se na ujedinjenom sučelju koje sve vrste transporta stavlja na jednu stranicu umjesto nekoliko kartica. Maps će također koristiti umjetnu inteligenciju da nauči vaše preferencije i predstavi ih kao prioritete. Primjerice, ako se neku rutu više isplati ‘odraditi’ autobusom ili tramvajem, a vi često koristite automobil, aplikacija će vam prvo ponuditi auto rutu dok će osobi koja se ne suspreže od javnog prijevoza ponuditi ekološki prihvatljiviju (i možda bržu) rutu javnim prijevozom.

Aplikacija će također ‘reklamirati’ metode prijevoza koje promoviraju gradske uprave poput jeftinijeg javnog prijevoza ili javnog iznajmljivanja bicikala.

Nova dva informativna sloja uključivat će kvalitetu zraka i vremensku prognozu, prenosi Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...