HZJZ napokon objavio upute, ovo su detaljna pravila za kafiće, restorane i dvorane; Glazba do 50 dB, nastupi nisu dozvoljeni!

Od jučer su u Hrvatskoj na snazi ublažene epidemiološke mjere. Ugostiteljski objekti mogu posluživati goste na terasama, a dozvoljen je i rad zatvorenih sportskih objekata.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) napokon je objavio najavljivane detaljne preporuke kojih se treba pridržavati, nakon što je već prošao gotovo cijeli prvi dan primjene mjera.

Upute za ugostiteljske objekte

Ugostiteljski objekti i obiteljska poljoprivredna gospodarstva kojima je Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske dozvoljena priprema, dostava i usluživanje na otvorenim terasama i drugim otvorenim prostorima za usluživanje hrane, pića, napitaka i slastica isto mogu obavljati uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera i strogih mjera fizičke udaljenosti na način kako slijedi:

1. Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu.

2. Ako se radi o isporuci (preuzimanju ili dostavi) hrane, pića, napitaka i slastica za van, naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta. Prilikom čekanja u redu za isporuku posjetitelji moraju nositi maske za lice.

3. Najvažnija mjera na terasama je osiguranje adekvatnog razmaka među gostima koji nisu iz istog kućanstva. Stolovi i stolci moraju biti razmješteni na način da, kada ljudi sjede za stolom, bude minimalno 1.5 metara razmaka od svakog stolca za stolom, kao i do bilo kojeg stolca koji pripada drugom stolu. Razmak između stolova treba biti minimalno 3 metra.

4. Ovisno o veličini terase, stolova i stolaca, izračunava se najveći broj korisnika koji mogu istovremeno biti na terasi a obavijest o najvećem dopuštenom broju posjetitelja treba biti vidljivo istaknuta svima na uvid. Vlasnici objekata su odgovorni za kontrolirano punjenje terasa.

5. Ako terase imaju pregrade i zidove od pleksiglasa, plastike ili stakla, iste se trebaju ukloniti ili otvoriti tako da prostor terase bude otvoren. Otvorenom terasom smatra se i terasa koja ima krov i otvoreno više od polovice pripadajućih stijena.

6. Na ulasku u terasu treba biti dostupno dezinfekcijsko sredstvo s istaknutom obaviješću o tome da je obavezno dezinficirati ruke pri dolasku.

7. Gosti smiju ulaziti u zatvoreni prostor objekta samo radi korištenja toaleta. Tijekom boravka u zatvorenom prostoru svi moraju nositi masku i obavijest o toj obavezi mora biti jasno istaknuta na ulasku u objekt.

8. Na objekte se moraju staviti obavijesti o najvećem dopuštenom broju posjetitelja, obvezi držanja razmaka i korištenju maski. Nužno je osigurati da se ne stvaraju gužve te da se jasne upute o tome stave na sve ulaze i vidljiva mjesta.

9. Preporučuje se da izvori buke ugostiteljskih objekata ne prelaze 50 dB.

10. Nastupi muzičara kao i nastupi DJ-a nisu dopušteni.

Upute za sportske objekte

Objavljene su i preporuke koje se odnose na provedbu mjera prilikom treninga i sportsko-rekreativnih aktivnosti u zatvorenim sportskim objektima tijekom epidemije koronavirusa. Primjenjuju se na fitness-centre, rekreacijske centre i sportsko-rekreacijske centre, uključujući teretane i sve vrste zatvorenih sportskih objekata (dvorane, montažne objekte, streljane, kuglane i sl.) kojima nije obustavljen rad odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Između ostalog, treba osigurati najmanje 20 m2 bruto površine po osobi, vodi se evidencija osoba prisutnih u prostoru, obavezno je mjerenje temperature, redovito prozračivanje prostora, a radi dezinfekcije prostora obavezna je pauza od sat vremena u sredini radnog dana. Također, dezinfekciju je potrebno provoditi i na kraju radnog vremena te između grupnih treninga, prenosi Index.

U slučaju provedbe aktivnosti na otvorenome, maksimalan dopušteni broj osoba je 40, pri čemu razmak među njima mora biti najmanje 1.5 m. Kada god je to moguće, preporučuje se da se intenzivnije aktivnosti provode na otvorenom prostoru.

Zaposlenicima se preporučuje korištenje medicinskih maski ili maski za lice tijekom boravka u zatvorenim prostorima, osim u slučajevima kada to onemogućava obavljanje djelatnosti.

Cijele upute za sportske objekte, koje su znatno detaljnije od onih za kafiće i restorane, možete pogledati na ovom linku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...