Jede vam se pizza? Danas za ručak isprobajte ovo mekano tijesto bez kvasca, gotovo za nekoliko minuta

Popularni gastro bloger Saša Vukić, koji stoji iza bloga Sašina kuhinja, redovito sa svojim vjernim pratiteljima dijeli ukusne recepte, a nama je zapeo za oko njegov recept za pizzu bez kvasca koji će vam uvelike ubrzati postupak.

Nećete morati čekati da se tijesto digne pa će se samim time pizza brže naći na tanjuru.

Sastojci

Suhi sastojci:

  • 350 g namjenskog brašna za dizana tijesta tip 550
  • 7 g soli
  • 1/2 praška za pecivo (oko 6 g)

Mokri sastojci:

  • 3 žlice ulja
  • 50 g maslaca
  • 150 g svježeg kravljeg, zrnatog ili sira rikota
  • 1 dl hladne vode (možete koristiti i mlijeko)

Priprema

1. U posudi pomiješajte suhe sastojke: brašno, sol i pola praška za pecivo.

2. U lončić stavite ulje i maslac te otopite pa maknute sa vatre. Odmah dodajte svježi kravlji sir (može i zrnati ili rikotu), hladnu vodu (može i mlijeko) pa promiješajte i istresite mlako u drugu posudu. To će predstavljati mokre sastojke.

3. Sada postepeno, kako je prikazano u videu, dodajte suhe u mokre sastojke i umijesite loptu tijesta. Tijesto je vrlo malo ljepljivo, ali takvo mora biti. Naravno, sve ovisi o puno čimbenika. Možda se vama neće lijepiti, međutim suzdržite se od dodavanja još brašna dok mijesite tijesto. Radije malo brašna stavite na podlogu kako biste tijesto za pizzu lakše stanjili.

4. Odmah bez čekanja stanjite tijesto u krug pa navucite preko papira za pečenje i ispikajte vilicom. Ovo tijesto za pizzu je prilično veliko i stanjite ga koliko ide, nemojte da bude predebelo. Rubovi pizze neka budu malo deblji, a sredina tanka, svega nekoliko milimetara.

5. Dodati umak za pizzu, sir i dodatke po želji.

6. Ova brza pizza peče se bez lima, dovoljno je samo tijesto s papirom za pečenje položiti na srednju rešetku u pećnicu. Pecite 25 minuta na 210 stupnjeva bez ventilatora.

Savjet

Ako na pizzu želite stavljati gljive, najbolje bi bilo da ih kratko prepečete na tavi da puste vodu i da ona ispari. Tek tada ih slažite na tijesto, piše Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...