Liječnici su otkrili računaju li se šalice kave i čaja kao unos vode, odgovor će vas posebno iznenaditi kada je kava u pitanju

Stručnjaci su otkrili pomalo iznenađujuć odgovor na pitanje broje li se kava i čaj pod unos vode – iako šalica kave nije hidratantna kao čaša vode, računa se kao unos tekućine, ali tako da količinu podijelite na pola.

Održavanje hidratacije presudno je za cjelokupno zdravlje, a obična voda je najbolji način za to. Dakle, ako se kava i čaj pripremaju s vodom, mogu li se oni uračunati u vaš dnevni unos vode ili jednostavno izravno dehidriraju?

– Zbog kofeina kava je i prirodni diuretik i stimulans mokraćnog mjehura. Čaj ima sličan učinak – kaže urologinja Vannita Simma-Chiang.

Iako je to istina, diuretički učinci su blagi, a istraživanja pokazuju da kava i čaj – unatoč uobičajenim zabludama – zapravo ne dehidriraju kada se konzumiraju umjereno.

Računa li se šalica kave kao čaša vode?

Iako šalica kave nije hidratantna kao čaša vode, može se računati na vaš dnevni unos tekućine.

– Budući da djeluje kao diuretik, kavu bih brojala otprilike upola manje tekućine, koliko zapravo jest. Primjerice, jedna šalica kave računa se kao pola šalice vode – objašnjava liječnica Catherine Waldrop za mbg.

Ipak, pijenje više šalica kave ili čaja bez pijenja vode moglo bi završiti dehidracijom.

– Šalica kave neće vas toliko dehidrirati, ali puno njih bez unosa vode uz to hoće – kaže dr. Sc. Bindiya Gandhi.

Suhe, ispucale usne mogu biti znak da ste pretjerali, prethodno je objasnio gastroenterolog Will Bulsiewicz, MD, MSCI. Ostali znakovi dehidracije uključuju tamnožutu mokraću i nedovoljnu potrebu za mokrenjem.

A što je sa čajem?

Većina čajeva sadrži kofein, ali znatno manje od kave. Stoga Waldrop većinu čajeva s kofeinom broji kao tri četvrtine količine vode. Biljni čajevi, međutim, ne sadrže kofein i po njezinim bi mjerilima bili jednaki punoj šalici vode.

Iako se ove brojke ne temelje na točnoj znanosti, Waldrop kaže da se mogu koristiti kao opće smjernice kako bi se osiguralo da je unos tekućine dovoljan.

Različite vrste kave i čajeva različito će utjecati na razinu hidratacije. Primjerice, crna kava ili čaj bit će manje hidratantni od bijele kave ili šalice čaja s mlijekom ili puno šećera ili zaslađivača poput meda, kaže Gandhi.

Iako se možda ne čini da bi mlijeko bilo dobar izvor hidratacije, u nekim je studijama dokazano da potiče rehidraciju nakon vježbanja – čak i uspješnije od nekih sportskih napitaka. Pokušajte zadržati te mliječne napitke nezaslađene, jer slatka pića mogu dovesti do dehidracije brže od nezaslađenih pića.

Ukupno gledajući, kava i čaj ne moraju se nužno suprotstaviti hidrataciji kako su mnogi nekad vjerovali da hoće, kaže Gandhi. Vaše će tijelo apsorbirati tekućinu koju konzumirate putem čajeva i kave kao hidrataciju, pišu 24 sata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...