Napustio nas je izumitelj legendarne kazete, nosača koji je donio pravu revoluciju u glazbi

Lou Ottens, nizozemski inženjer koji je izumio audio kasete, preminuo je u dobi od 94 godine. Ottensov izum revolucionizirao je način na koji su ljudi slušali glazbu, a proteklih godina zamijećena je povećana popularnost posljednjeg nosača zvuka s A i B stranom.

Nakon što je završio školovanje za inženjera, Ottens je započeo s radom u industriji kada se pridružio Philipsu 1952. godine, a osam godina kasnije napredovao je i postao šef odjela za razvoj proizvoda. Tamo je Ottens bio vođa tima koji razvija prvi prijenosni magnetofon. Dvije godine kasnije, zauvijek je promijenio svijet analogne audio tehnologije izumivši minijaturnu kasetu.

Kada je prva plastična kaseta debitirala na Berlinskom sajmu elektronike 1963. godine, promovirana je sloganom: “Manja od kutije cigareta!” Ottens je posebno dizajnirao kasetu da bude dovoljno sićušna da stane u džep jakne, dijelom i zato što je otkrio da su drugi modeli kaseta nepotrebno veliki. “Iznervirao me nespretan format”, rekao je godinama kasnije. “To je tako jednostavno.”

Umjesto da svoj izum drži privatnim, Ottens je pozvao Philips da patentira njegov dizajn kako bi mogao postati industrijski standard i dosegnuti širu publiku. Philips je prihvatio prijedlog i sklopio dogovor sa Sonyjem da bi koristio patentirani mehanizam. Ubrzo su reagirale i japanske tvrtke koje su kopirale audio kasete u raznim veličinama, dok je Sony diljem svijeta izbacio standardnu ​​kasetu. Sve u svemu, preko 100 milijardi prodano je širom svijeta.

Na 50. godišnjicu predstavljanja kaseta Lou Ottens je za Time izjavio da je taj proizvod od prvog dana bio senzacija, piše Muzika.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...