Oprez! SMS-om se širi virus koji može učiniti vaš mobilni uređaj – neupotrebljvim

Dobili ste SMS poruku u kojoj vas obavještavaju o paketu koji vam je poslan te vas poveznica upućuje na preuzimanje aplikacije kojom biste mogli pratiti pošiljku? Nemojte klikati na to.

Kako su objavijestili iz Hrvatskog Telekoma, radi se o softverskom virusu koji se širi SMS porukama, a koji može učiniti uređaj – neupotrebljivim.

Na području Europe zabilježen je softverski virus koji se širi SMS porukama i koji može dovesti do neželjenog troška ako ga preuzmete na svoj mobilni uređaj. Jedan od takvih primjera je SMS poruka kojom vas obavijeste da ste dobili paket i upućuje vas se na web stranicu na kojoj trebate preuzeti aplikaciju za praćenje pošiljke. Preuzimanjem aplikacije se zapravo instalira virus na mobilni uređaj nakon čega vam uređaj postaje neupotrebljiv, a virus šalje iste takve SMS poruke svim kontaktima iz vašeg imenika.

Postoje i drugačije vrste sadržaja SMS poruka, no zajedničko im je da sve sadržavaju maliciozne linkove koji mogu prouzročiti štetu. Zato budite oprezni i ne otvarajte sumnjive linkove koji dođu SMS-om od nepoznatog pošiljatelja. Takve poruke odmah izbrišite i nikako ne instalirajte aplikacije koje vam se kroz te poruke nude. Opreza nikad dosta!, objavili su na Facebooku iz Hrvatskog Telekoma.

Na području Europe zabilježen je softverski virus koji se širi SMS, WhatsApp te Viber porukama i koji može dovesti do…

Objavljuje Hrvatski TelekomPetak, 26. ožujka 2021.

Iako većina korisnika danas koristi aplikacije za dopisivanje, a ne SMS-ove, neke kurirske službe ipak šalju SMS poruke s obavijestima o pošiljkama i dostavi.

No, u tom slučaju naveden je broj za praćenje pošiljke koji možete upisati na njihovoj internetskoj stranici kako biste vidjeli gdje je vaša pošiljka. Nije potrebno instalirati nikakve dodatne aplikacije ili dodatke.

Stoga, ako dobijete poruku o pošiljci s nepoznatog broja, a ne očekujete nikakav paket, nemojte klikati, već izbrišite poruku – za svaki slučaj, javlja Zimo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...