“Pametna sela”; “Turbo brzi internet doći će u svaku kuću u općini Sv. Filip i Jakov do 2023. godine”

Općina Sv. Filip i Jakov u općinskoj vijećnici u Staroj školi u četvrtak je organizirala konferenciju na temu pametnih sela, na kojoj je govorio ekonomski analitičar Damir Novotny te na kojoj su sudjelovali predstavnici lokalne samoprave i ostali zainteresirani.

Priznati ekonomski analitičar Novotny zajedno se sa svim prisutnim sudionicima osvrnuo na Akcijski plan EU-a za pametna sela utemeljen na zajedničkoj viziji uravnoteženog razvoja europskih regija i potrebi pružanja perspektive rasta u ruralnim područjima, te na odluku Europskog parlamenta o obvezi država članica na izdvajanje najmanje 5 % sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj od 2021. godine za razvoj pametnih sela, odnosno oko 2,4 milijarde eura na razini EU-a. Ocijenili su stanje i prilike u općini Sv. Filip i Jakov pojasnivši što sve podrazumijeva ovaj pojam te realizacija projekata u okviru koncepta pametnih sela na ovom području.

“„Pametna sela“ su zajednice u ruralnim područjima koje koriste inovativna rješenja za poboljšanje svoje otpornosti, nadograđujući se na lokalne snage i mogućnosti. Oslanjaju se na participativni pristup u razvoju i provedbi svoje strategije za poboljšanje ekonomskih, socijalnih i okolišnih uvjeta, posebno mobiliziranjem rješenja koja nude digitalne tehnologije. „Pametna sela“ imaju koristi od suradnje i povezivanja s drugim zajednicama i akterima u ruralnim i urbanim područjima. Pokretanje i primjena strategija „Pametna sela“ može se temeljiti na postojećim inicijativama i može se financirati iz različitih javnih i privatnih izvora”, rekao je Novotny.

Iako pod pojmom „Pametno selo“ automatizmom vežemo digitalne tehnologije, pristup širokopojasnom internetu, 5G mreži, „Pametno selo“ je puno više od toga.

“Definicija pametnih sela podrazumijeva automatizaciju i robotizaciju poljoprivrede, ekonomiju dijeljenja poput zajedničke uporabe poljoprivrednih strojeva, kružnu ekonomiju, digitalne platforme koje mogu zamijeniti osnovne usluge , širokopojasni internet, korištenje obnovljivih izvora energije, te dopunske djelatnosti na poljoprivrednom gospodarstvu”, kaže Novotny.

Napredak kroz moderne tehnologije

Koncept “pametnih sela” uključuje korištenje modernih tehnologija zahvaljujući kojima je moguće stvoriti okruženje koje će stanovnicima ruralnih područja dati iste mogućnosti kakve imaju stanovnici urbanih sredina u ekonomskom, društvenom, obrazovnom i zdravstvenom smislu. Jedan od ciljeva konferencije je bio ne samo predstaviti pametno selo javnosti nego zaključke s konferencije uključiti u strateške dokumente Općine Sv. Filip i Jakov i studiju razvoja kako bi primjena rezultirala povećanjem zaposlenosti te se omogućila prilagodba zakonodavstva.

“Smatram da primjenom koncepta pametnih sela život na ovom području možemo učiniti još privlačnijim, što i je prvenstveno jedna od glavnih zadaća lokalne i regionalne samouprave i za što se mi kao Općina puno zalažemo te zbog toga i pratimo razne natječaje Europske unije. Koncept uključuje povećanje investicija u javnu infrastrukturu i usluge uključujući i širokopojasni internet na ruralnim područjima što bi trebalo dodatno pridonijeti zaustavljanju iseljavanja, stvaranju novih radnih mjesta i povećanju socijalne uključenosti”, rekao je Zoran Pelicarić, načelnik općine Sv.Filip i Jakov.

Razvoj novih poslovnih modela

Jedna od bitnijih stavki ovdje su i digitalne, informacijske i komunikacijske tehnologije, iskorištavanje velikih podataka i inovacije povezane s uporabom Interneta. Novotny smatra da one djeluju kao poluga koja omogućuje „Pametnim selima“ da postanu okretnija, bolje iskoriste svoje resurse i poboljšaju privlačnost ruralnih područja i kvalitetu života seoskih stanovnika. Tamo gdje je to moguće, brzi širokopojasni pristup olakšat će uvođenje digitalnih rješenja za sva područja djelovanja.

“Širokopojasni internet, projekt na kojem Općina Sv. Filip i Jakov zajedno s partnerskim općinama radi već neko vrijeme, revolucionarni je projekt za ovo područje, veliki korak za drugi kvartal 21. stoljeća, u kojem će optička mreža i turbo brzi internet doći u svaku kuću i koji se savršeno uklapa u koncept “pametnog sela”. Predviđeni početak izgradnje je tijekom 2021., uz završetak izgradnje do sredine 2023., a početak operativnog rada mreže do kraja 2023. godine“, rekao je Zoran Pelicarić.

Inicijativa za razvoj pametnih sela u EU-u želi ostvariti sinergiju tradicionalnih poljoprivreda, Interneta, lokalnih bežičnih mreža i inovacija, te kroz pametnu specijalizaciju omogućiti razvoj novih poslovnih modela. Također, spomenuta inicijativa nastoji se oduprijeti negativnim demografskim trendovima u ruralnim područjima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...