Počinje izgradnja zgrade POS-a; 100 stanova za mlade zadarske obitelji, cijena 1.215 eura po kvadratu

Kamen temeljac za izgradnju višestambene građevine iz Programa POS-a u Gradu Zadru na lokaciji Crvene kuće položili su gradonačelnik Branko Dukić, direktor APN-a Dragan Hristov, župan Božidar Longin i ministar Darko Horvat.

Ovim činom obilježen je početak građenja 100 stanova za mlade zadarske obitelji.

Gradonačelnik Dukić opisao je to kao jedan od društveno najvrjednijih projekata u našem gradu.

Na sreću i nažalost, živimo u gradu u kojemu su nekretnine izuzetno skupe, obiteljima na početku svojih poslovnih karijera često i nedostižne. Program POS-a nudi ovim obiteljima mogućnost da dođu do svoje nekretnine. Ovom izgradnjom, ulaganjem u infrastrukturu i kvart Crvene kuće postaje urbani i urbanizirani dio grada. Tu priču ćemo zaokružiti izgradnjom škole, čime će se dovršiti centralne funkcije naselja koje će onda živjeti kao samostalna jedinica. Do sada smo u Zadru izgradili 430 stanova POS-a čime smo omogućili mladima da ostanu živjeti i raditi u gradu. U fokusu naše gradske uprave čitavo ovo vrijeme su mladi, a vidljivo je to i u gradskom proračunu: građenje i uređenje vrtića, smanjenje cijene boravka u njima, uvođenje poslijepodnevne smjene,  gradnja novih ili uređenje i opremanje naših osnovnih škola, nabavka školske i učeničke opreme, stipendiranje učenika i studenata, razvoj sveučilišta. Već planiramo nove lokacije za stanove POS-a, ali i POS-program za poticanu izgradnju obiteljskih kuća, te također program POS-a za najam koji se može kasnije pretvoriti u otkup da mladima još više olakšamo stjecanje nekretnine, kazao je Dukić.

Ministar graditeljstva Darko Horvat rekao je kako će u budućnosti još više olakšati mladima da dođu do prve nekretnine.

Unatoč teškim potresima koji su zadesili Zagreb i Banovinu, a čije ćemo štete morati sanirati uz velike izdatke, program POS-a i subvencija ide dalje jer je to jedan od prioriteta države. Imamo i novi iskorak u ovom modelu, država će ubuduće moći osigurati zemljište što će utjecati na konačnu cijenu metra kvadratnog stana i olakšati kupovinu mladim ljudima, kako bi ostali u Hrvatskoj. Nema veće radosti nego biti dio tima koji će danas ovdje položiti kamen temeljac za 100 novih stanova, naglasio je ministar.

Na lokaciji Crvene kuće, u ulici Krste Odaka,  gradit će se višestambena građevina s ukupno 100 stambenih jedinica s pripadajućim spremištima i 146 parkirnim mjestima, za svaki stan pripadajuće parkirno mjesto te dodatnih 46 zajedničkih parkirnih mjesta.

Ukupna neto korisna površina građevine iznosi 6.932,89 metara kvadratnih.

Rok izgradnje je 600 dana od dana uvođenja u posao.

Predviđena prodajna cijena stana iznosi 1.215 eura/m2.

Vrijednost ukupne investicije je oko 64.000.000,00 kuna, od toga 19.000.000,00 kuna iznose poticajna sredstva Republike Hrvatske, a oko 9.000.000,00 kuna poticajna sredstva Grada Zadra.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...