Počinje testiranje 5G mreže na frekvencijama na kojima se emitirao televizijski program

Hrvatski teleoperateri šire područje na kojem testiraju svoje 5G mreže. Tako su iz A1 Hrvatska objavili kako su započeli s testiranjem 5G mreže u radiofrekvencijskom pojasu od 700 MHz. Riječ je o frekvencijskom području koje se oslobodilo prelaskom zemaljskog emitiranja TV programa na DVB-T2 standard.

5G mreža, koja će u Hrvatskoj biti dostupna nakon dodjele spektara za frekvencijska područja 700 MHz, 3,6 GHz i 26 GHz, u budućnosti će ispuniti očekivanja korisnika za gigabitnim brzinama i niskom latencijom. 5G na 700 MHz omogućit će pokrivanje velikih područja pa tako i onih manje dostupnih poput ruralnih krajeva. Iako se na navedenoj frekvenciji ne ostvaruju gigabitne brzine kao na 3,6 GHz, ona je važna zbog pokrivanja zatvorenih prostora te povezivanja uređaja u Internet stvari (IoT) u 5G okruženju. Omogućit će pružanje pouzdane mreže niske latencije (5G URLLC) te rezervacije dijela mreže (5G RAN slicing) za posebnu namjenu kada nije potrebna razmjena velike količine podataka, nego malo vrijeme odziva koje se može pružiti samo preko 5G sučelja.

Testiranje 5G-a u frekvencijskom području od 700 MHz potvrđuje lidersku poziciju A1 u inovacijama i uvođenju novih tehnologija u Hrvatskoj. Predano radimo na digitalizaciji Hrvatske i pripremamo se za uvođenje prave 5G mreže gigabitnih brzina i niske latencije nakon dodjele spektra. Velika je to prilika za oporavak i gospodarski rast. Upravo je to tehnologija koja će imati presudnu ulogu u konkurentnosti u Europi pa i globalno te razvoju Industrije 4.0. Ubrzamo li uvođenje 5G-a, u Hrvatskoj će se otvoriti dodatna radna mjesta, uvećati BDP i otvoriti put napredovanja prema DESI (Indeks digitalnog gospodarstva i društva), pojasnio je glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatska, Tomislav Makar.

Prva 5G mreža na 700 MHz u Hrvatskoj realizirana je na širem području Bistre te u Zagrebu na A1 kampusu. U kombinaciji s postojećim LTE spektrom (4×4 MIMO, LTE 1800 i 2600) ostvaren je download veći od 650Mbps i upload od 120Mbps. Ta prva mjerenja dokaz su da će 5G omogućiti kvalitetni širokopojasni pristup u svim krajevima Hrvatske.

Istovremeno na području Osijeka, prvog 5G grada u Hrvatskoj, A1 od 1. ožujka testira 5G mrežu s korisnicima. Na području pokrivenom signalom u spektru od 3,6 GHz mogu isprobati prednosti pravog 5G-a gigabitne brzine i niske latencije. Testni korisnici dobivaju pristup 5G mreži koji se dodatno ne naplaćuje, a prema odluci HAKOM-a bit će omogućen do 1. lipnja. A1 Hrvatska provodi testiranja kako bi nastavila pružati najbolje korisničko iskustvo nakon što budu dodijeljene komercijalne 5G frekvencije, piše Zimo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...