Pod vodstvom Zadranina Dominika Lozića u Splitu obavljena prva transplantacija krvotvornih matičnih stanica

U KBC-u Split obavljena je transplantacija krvotvornih matičnih stanica 62-godišnjoj pacijentici. Ona se dobro osjeća, izvijestio je u srijedu ravnatelj bolnice Julije Meštrović.

“Transplantacija krvotvornih matičnih stanica napravljena je prvi put izvan Zagreba. To je veliki uspjeh splitske i hrvatske medicine”, kazao je.

Ovaj se postupak u Zagrebu provodi od 1983. godine u tri bolnice, no u Splitu su se za to pripremali gotovo 13 godina.

Voditelj tima, ujedno i voditelj hematološkog odjela, je dr. Dominik Lozić, inače rođeni Zadranin.

Ovdje je završio gimnaziju Jurja Barakovića.

U ordinaciji obiteljske medicine u Zadru radio je 5 godina.

Kao specijalist interne medicine u Zadru je radio od 1993. do 1997. godine.

“Voditelj sam tima koji je ovo uspio ostvariti, ali važan je tim u ovome svemu, nikako jedna osoba. Bili su uključeni hematolozi, transfuziolozi, mikrobiolozi, medicinski biokemičari i mnogi drugi čiji je doprinos jednako važan”, kazao je Lozić.

Prvo se klasičnom kemoterapijom bolest stavi pod kontrolu, zatim se uzima dio krvi u kojoj se nalaze krvotvorne matične stanice koje se lijekovima potjeraju u krv da liječnicima budu dostupne, a potom se bolesnik priključi na aparat sličan onome za hemodijalizu.

“Tijekom nekoliko sati se prikupi dio krvi u kojoj se nalaze matične stanice. Kada ih prikupimo dovoljan broj pacijentu nakon tri do četiri tjedna dajemo jaku kemoterapiju koja uništi sve preostale zloćudne stanice, ali i sve stanice koštane srži. Pacijent tada nema svojih stanica, pa mu idući dan vratimo njegove zamrznute stanice natrag i čekamo da se oporavi, što traje dva do tri tjedna”, objasnio je Lozić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...