Prilika za hrvatske poduzetnike: Od 1. srpnja kreće velika promjena za web trgovine

Značajno se pojednostavljuje ovaj proces putem sustava One Stop Shop, koji podrazumijeva da se na isporuke mora obračunati PDV zemlje članice u koju se roba isporučuje građanima ili drugim osobama koji nisu porezni obveznici, ali ovo ne zahtijeva registraciju u svakoj zemlji članici.

Procvat web trgovine pod utjecajem pandemije mijenja navike potrošača, pa tako i regulatore navodi na pojednostavljenje procedura što je upravo slučaj na teritoriju Europske unije gdje je značajno pojednostavljen sustav poslovanja web-shopova s primjenom koja kreće 1. srpnja. Prema našoj sugovornici revizorici Dubravki Kopun, predstojeće promjene vjerojatno će doprinijeti većoj razmjeni unutar EU, ali otvaraju pitanje je li izmjena Direktive EU oko PDV-a prava prilika za hrvatske poduzetnike i mogu li oni tako povećati izvoz.

Naime, promjenama su pozitivno tangirani i hrvatski porezni obveznici kada isporučuju dobra na daljinu kupcima građanina ili drugim osobama koje nisu porezni obveznici (iz RH u EU), koji su u obvezi utvrditi moraju li obračunati PDV zemlje članice u koju se isporuka odvija.

“Počevši od 1. srpnja značajno se pojednostavljuje ovaj proces putem sustava One Stop Shop, koji podrazumijeva da se na isporuke mora obračunati PDV zemlje članice u koju se roba isporučuje građanima ili drugim osobama koji nisu porezni obveznici, ali ovo ne zahtijeva registraciju u svakoj zemlji članici. Izuzetak su mali poduzetnici, koji na godišnjoj osnovi nemaju isporuke veće od 77.000 kuna (bez PDV-a), te u tom slučaju ovakvi poduzetnici obračunavaju hrvatski PDV bez obzira odakle su kupci”, kaže Kopun.

Svi ostali poduzetnici, navodi, bit će u obvezi obračunati PDV zemlje članice u koju isporučuju robu, te će za navedeno biti dostatno samo registrirati se pri Poreznoj upravi u Republici Hrvatskoj, dok će po proteku svakog mjeseca, uz hrvatsku PDV prijavu dostavljati se i pregledi obračunatih PDV-ova po pojedinim zemljama članicama EU. Pritom će zaduženje i plaćanje PDV-a za svaku pojedinu zemlju EU biti “na račun hrvatske Porezne uprave, koja ova sredstva dalje preusmjerava (nakon međusobnih kompenzacija) u porezne uprave drugih zemalja članica”.

“Pojedine zemlje članice najavile su zasebne prijave poduzetnika prije početka prodaje na teritoriju pojedinih zemalja, zbog čega je potrebno prvo provjeriti da li postoje posebne odredbe vezane uz prethodnu prijavu, te odredbe koje se odnose na izgled izlaznog računa ispostavljanog u pojedinoj zemlji članici”, upozorava naša sugovornica ističući da se još priprema regulativa ali svakako će se morati u tim jurisdikcijama prijaviti prije nego li započnu internetska prodaju poduzetnici iz drugih članica pa tako i iz RH.

Prodaja putem internet trgovine predstavlja oblik prodaje na daljinu gdje se roba i usluge nude potencijalnim kupcima putem sredstava za daljinsku komunikaciju, a roba se kupcu dostavlja izravno od strane prodavatelja ili putem posrednika (pošte ili na drugi način). Iako do prije godinu dana ne pretjerano širokih razmjera interesantna tema, od početka ograničenja poslovnih aktivnosti uslijed COVID-19 pandemije, interes za internet trgovinom značajno je porastao. Brojke na tu temu diljem svijeta to potvrđuju, pa tako Kopun navodi kako je prema podacima Sjedinjenih Američkih Država tijekom razdoblja od svega dva mjeseca, a uslijed zatvaranja većine maloprodajnih trgovina, udio internet trgovine porastao s gotovo 12% u strukturi ukupne trgovine na 16%. No, mjere socijalnog distanciranja ostavljaju traga i na dugoročne promjene navika kupaca, te je neminovno da će udio internet trgovine biti veći nego prije početka COVID pandemije u ožujku 2020.

“Trenutačne projekcije navika potrošača iz SAD-a upućuju da bi do 2023. čak 91% ukupne populacije kupovalo putem interneta. Stoga, otvaranje internet trgovine tijekom ovog pandemijskog razdoblja svakako je ključno i za kratkoročno, ali i za dugoročno strateško ostvarenje ciljeva poslovanja”, ističe Kopun dodajući da je u Hrvatskoj zakonodavni okvir poslovanja internet trgovina, pored Zakona o trgovini, Zakona o PDV-u te Zakona o elektroničkoj trgovini, reguliran s još 15-ak propisa, dok je pri registraciji ključno da poduzetnik koji posluje putem internet trgovine registrira svoju djelatnost u Trgovačkom sudu pod šifrom 47.91 – Trgovina na malo preko pošte ili Interneta.

U vezi informacija koje u sklopu web-shopa moraju biti istaknute upućuje i na obvezu da prodajne cijene robe koje se prikazuju kod internetske prodaje moraju biti jasno i nedvosmisleno objavljene, a posebno se mora naznačiti jesu li u prikazane cijene uključeni troškovi dostave, manipulativni troškovi ili drugi troškovi koji na bilo koji način utječu na prikazanu cijenu. Dakle, dostava može biti besplatna, kaže, te uključena u vrijednost robe ili se naplaćuje od strane krajnjeg kupca, no bez obzira naplaćuje li se, ili je besplatna, ključno je da vrijednost mora biti iskazana, piše Poslovni Dnevnik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...