Prvi na svijetu će testirati četverodnevni radni tjedan

Došlo je vrijeme za ovu ideju.

“S četverodnevnim radnim tjednom (32 sata), ulazimo u debatu ovih vremena”, rekao je said Iñigo Errejón iz stranke Más País na Twitteru. ” Došlo je vrijeme za ovu ideju.”

Ovu su temu već pokrenuli Novi Zeland i Njemačka s ciljem povećanja produktivnosti, poboljšanja mentalnog zdravlja i očuvanja okoliša.

Guardian prenosi da je Errejón također izjavio da je “Španjolska jedna od zemalja gdje zaposlenici rade više od europskog prosjeka” i da “stoji pri tome da više radnih sati znači bolje odrađen posao.”

Detalji ovog projekta se još dogovaraju, no prijedlog stranke Más País je da traje 3 godine i da se uključene tvrtke financira s 50 milijuna eura kako bi uspjeli smanjiti radne sate s minimalnim rizikom.

“S ovim budžetom, mogli bismo u projekt uključiti oko 200 tvrtki koje ukupni zapošljavaju između 3000 i 6000 ljudi”, rekao je Héctor Tejero.

Španjolska će biti prva zemlja koja testira četverodnevni radni tjedan na ovoj razini, iako su za istu akciju potporu pokazale razne europske zemlje. Premijer Novog Zelanda smatra da bi četverodnevni radni tjedan mogao pomoći zemljama u oporavku od Covid-19 pandemije, piše Poslovni Dnevnik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...