Tajna oproštajnog pisma bivšeg šefa zadarske SOA-e; Prijatelji su ga upozorili da bi ga mogli uhititi?

Toni Matas jedva je preživio koronu. Dugo je direktoru korporativne sigurnosti Hrvatske pošte i bivšem šefu SOA-ine centrale u Zadru trebalo da se oporavi od opake bolesti, kažu Matasovi prijatelji, koje je šokirala njegova smrt, pišu 24sata.

Matasa su u petak, navodno, bili ispitali u istrazi afere Vjetroelektrane. On je, navodno, lani u proljeće pronašao prislušni uređaj u autu bivše državne  tajnice Josipe Rimac, i to na njezinu zamolbu, zbog čega su propale mjere tajnog nadzora osumnjičenih za milijunske malverzacije.

Strastveni lovac Matas u subotu je bio u lovu na području Zrmanje. Poslije tijekom dana izgubio mu se svaki trag.

Jedan njegov prijatelj kazao je da je bio dobre volje i da nije imao razloga ubiti se:

“Poznavao sam ga dobro i jako me iznenadila vijest da se ubio. Bio je veseljak, a materijalno situiran. Brak mu se raspao, žena se nakon toga preudala, ali ostali su u dobrim odnosima. Imaju odraslog sina i drže jedni do drugih. Grizla ga je jedino prometna nesreća koja mu se davno dogodila, ali ga je to još mučilo: u prometnoj nesreći skrivio je smrt jednog momka u Kaštelima. Bio je usko vezan s Josipom Rimac i njezinim suprugom, a je li mu se još što dogodilo u posljednje vrijeme, ne znam.”

Njegovo tijelo pronašli su u nedjelju kraj Kravlje drage između Knina i Gračaca u automobilu, u kojem je, navodno, pronađen i pištolj. Imao je prostrijelnu ranu glave i policija pretpostavlja da je riječ o samoubojstvu. Truplo je na obdukciji i, kad budu imali nalaze patologa, znat će točan uzrok smrti.

Iza sebe je, doznajemo, ostavio oproštajno pismo. A Telegram neslužbeno doznaje kako u pismu spominje pritisak kojem je bio izložen zbog svoje uloge u aferi s Josipom Rimac. Dobro upućeni izvori kažu kako je Matas u posljednje vrijeme imao poslovnih i obiteljskih problema, koji su kulminirali baš aferom Vjetroelektrane, kad ga je Josipa Rimac navodno optužila za izdaju.

Nacional je lani u lipnju objavio da je poduzetnik Josip Pleslić, kojem se uz Matasa Josipa Rimac obratila o “bubi” koju je našla u svom autu, istražiteljima tijekom ispitivanja navodno kazao da je, prema njegovim saznanjima, Rimčevu na nezakonite radnje poticao upravo Matas. Pleslić je, objavio je Nacional, istražiteljima izjavio da je Matas spojio Rimčevu s Antom Sladićem, poduzetnikom zbog kojeg je trebalo mijenjati sadržaj Vladine uredbe vezane za poljoprivredna zemljišta tako da sa Sladićem povezane tvrtke budu u mogućnosti izvući više državnih poticaja.

Matas je tad Josipi Rimac ispričao da je Sladić čovjek od njegova najvećeg povjerenja te je zamolio da mu pokuša pomoći na svaki mogući način. Matas je bio kandidat Tomislava Karamarka za ravnatelja SOA-e u vrijeme premijera Tihomira Oreškovića. Od kada je postao načelnik zadarske SOA-e, Matas je, tvrde očevici, u svom uredu držao uokvirenu Karamarkovu sliku, a svog bivšeg šefa i dobrog prijatelja zvao je “ćaća”.

Karamarko je Matasa u Zadar doveo iz Knina, gdje je ovaj neko vrijeme radio kao operativac SOA-e, a prethodno i kao vojni obavještajac, piše portal zadarski.hr. Kad je imenovan za načelnika zadarskog centra SOA-e, Matas je, prema izvorima tog portala, imao srednju stručnu spremu, a diplomu iz kriminalistike na Visokoj policijskoj školi u Zagrebu navodno je stekao približno u isto vrijeme kad i Milijan Brkić, bivši glavni tajnik HDZ-a, za kojeg se sumnja da je svoj diplomski rad falsificirao, a s kojim je Matas bio u dobrim odnosima.

Matas je u autu Josipe Rimac pronašao prisluškivač

-U svibnju 2020. priča o gradnji najveće vjetroelektrane u zemlji, Krš-Pađene, dobila je novi obrat. Uhitili su tadašnju državnu tajnicu Josipu Rimac i još desetak ljudi
-Nakon što su protiv nje dva puta proširivali istragu, Rimac je 29. rujna 2020. izašla iz istražnog zatvora. -Tad više nije bila državna tajnica, a isključili su je iz HDZ-a
-Vlasnik tvrtke C.E.M.P.  Milenko Bašić i direktor u njegovoj tvrtki Dragan Stipić nekako su prešli državnu granicu iako su bili na tjeralici te u veljači došli u Remetinec
-Uskok sumnja da je Josipa Rimac za mito od 45.000 eura intervenirala za Bašića i Stipića da dobiju dozvolu za gradnju vjetroelektrane Krš-Pađene
-Bašić i Stipić nudili su jamstvo vrijedno 19,5 milijuna kuna kako bi se branili sa slobode, no sudac istrage oslobodio ih je 10. ožujka bez jamčevine
-Tonija Matasa o njegovim spoznajama u slučaju Vjetroelektrane u petak su ispitali u Uskoku. Navodno je on u autu Josipe Rimac pronašao “bubu”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...