U Zadarskoj županiji postoji pravomoćna presuda za izbornu krađu, po njoj ne postupa nitko, a počinitelji planiraju izaći na izbore

Udruga Vir bez podjela održala je u četvrtak prosvjed ispred Državnog odvjetništva kojim su htjeli upozoriti da je ta institucija središte pravosudno-političke korupcije, istaknuvši da ne djeluju po brojnim kaznenim prijavama.

“Udruga je podnijela više kaznenih prijava protiv načelnika općine Vir Kristijana Kapovića argumentirajući ih brojnim dokazima. Ovo nadležno državno odvjetništvo umjesto da nas je kao podnositelje prijava informiralo što su poduzeli, oni informacije šalju općini Vir, a nas kao podnositelje ignoriraju”, rekao je predsjednik udruge i općinski vijećnik na Viru Frane Vučetić.

Upozorio je kako dolazi iz Zadarske županije gdje postoji pravomoćna sudska presuda za izbornu krađu, ali da po toj presudi ne postupa nitko, a počinitelji za dva mjeseca planiraju izaći na lokalne izbore.

Ističe kako su došli prosvjedovati pred DORH jer drže da je ta institucija središte pravosudno-političke korupcije o čemu svjedoči brojna dokumentacija koju su tijekom godina prikupili.

Smatra kako DORH na taj način pogoduje prijavljenom Kapoviću i njegovim pomagačima, a u međuvremenu ne daju nikakve uvide u spis te udrugu onemogućavaju u svakom pogledu.

“Po brojnim kaznenim prijavama apsolutno se ništa ne događa, godinama se ništa ne čini, nego tek nakon naših konstantnih upita, poziva, dopisa nadležno državno odvjetništvo tek počne reagirati, pa su tako neke od naših kaznenih prijava rezultirale kakvim takvim dvjema optužnicama”, kazao je Vučetić.

Naveo je primjer kada su imali audio snimku koja dokazuje slučaj korupcije, o toj snimci su informirali DORH te ih je nakon toga kontaktirala osoba sa službenog telefona DORH-a predstavljajući se kao Mate Matić koja je tražila da dostave snimku radi daljnjeg postupanja.

“Osoba iz DORH-a umjesto u službenim prostorijama dočekuje našeg člana ispred zgrade, preuzima snimku i od tada mu se gubi svaki trag. Naknadno doznajemo da nam se ta osoba pogrešno predstavljala”, naglasio je Vučetić.

Poručio je kako odgovorno tvrdi da u Zadru, Zadarskoj županiji te u čitavoj Hrvatskoj vlada institucionalni reket te da vlada podaničko paralelno političko pravosuđe koje ne predstavlja legitimni autoritet.

“Tražimo da pravna država profunkcionira. USKOK, DORH, policija, sudstvo moraju raskinuti sve veze sa politikom, pokazati neovisnost i vratiti vjeru građanima”, naglasio je Vučetić.

Jedna od članica udruge Jadranka Okreša upozorila je kako se na njihove brojne dopise državna odvjetnica nije očitovala, kao ni predsjednik Vlade ni ministar pravosuđa.

“Sve izrečeno možemo dokazati stotinama stranica, a u spisima u koje smo imali priliku izvršiti uvid pronašli smo lažne službene zabilješke koje je također i USKOK utvrdio, međutim kaznene prijave se odbacuju. Naloge državnog odvjetništva po dva puta policija ne izvršava”, kazala je Okreša.

Ističe kako su danas još jednom došli pred DORH kako bi državnoj odvjetnici urudžbirali ponovni zahtjev za dostavu rješenja i za uvid u spise.

Prosvjed udruge došli su podržati i saborski zastupnici Mosta Nikola Grmoja i Miro Bulj koji su upozorili da kada na saborskoj govornici upozore na korupciju, da Državno odvjetništvo isti dan odbacuje te kaznene prijave.

“I to kada premijer Plenković kaže da ‘takve predstavke ne vode ničemu’. Predsjednik Sabora je rekao ‘moramo si čuvati leđa’, oni čuvaju jedni drugima leđa. I nije u pitanju samo HDZ, Kristijan Kapović je potekao iz SDP-a. Oni se itekako dobro drže zajedno, čuvaju si leđa, a hrvatske institucije su nažalost pod njihovom kontrolom”, ustvrdio je Grmoja.

Poručio je kako će i dalje zagovarati Hrvatsku slobodnu od korupcije, za koju vjeruje da ju neće u potpunosti iskorijeniti.

“Ali ovo čemu svjedočimo sada je previše, ovo se više ne da gledati, ovo tjera ljude iz Hrvatske i ovo zahtjeva snažan odgovor Sabora i Vlade”, zaključio je Grmoja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...