Cestitka_Uskrs

Želite nešto brzo i ukusno? Oduševit će vas recept za špagete s osvježavajućim umakom

Ako ste se zaželjeli finih jela s tjesteninom, a klasičnih umaka s rajčicama vam je već preko glave, nećete pogriješiti ovim receptom koji je nadahnut arapskom kuhinjom iz kuharice pod nazivom ‘Arabesque’, koju je objavio Reem Kassis, chef podrijetlom iz Jeruzalema.

On slavi okuse i koristi tehnike tradicionalne orijentalne kuhinje, a njegova jela nisu teška za pripremu, no hranjiva su i pravi su praznik za nepca.

Kassis objašnjava kako je kuhani jogurt važan sastojak u arapskoj kuhinji te da se služi kao umak uz različite vrste namirnica, pa čak i u juhi.

‘Jogurt se tradicionalno izrađuje od ovčjeg ili kozjeg mlijeka. Tijekom kuhanja mora se neprestano miješati da se ne bi usirio, a ako koristite jogurt od kravljeg mlijeka, ponekad se mora pomiješati s malo škroba. Iako nadahnut nekim od ovih tradicionalnih jela, ovaj recept uključuje svježi jogurt s okusom prženog češnjaka – okus je sličan kuhanoj verziji, ali nježniji. Varijacije ovog jela s tjesteninom možete naći na cijelom Bliskom istoku’, kaže chef a prenosti Tportal.

Sastojci

450 g špageta, linguina ili fettuccina
450 g jogurta
1/2 žličice soli
3 žličice maslinovog ulja
35 g pinjola
3 češnja češnjaka provučena kroz prešu za češnjak
sušena metvica za ukrašavanje

Priprema

Stavite u posudu posoljenu vodu i pustite da zavri. Dodajte tjesteninu i kuhajte prema uputama na pakiranju. U međuvremenu u posudi umutite jogurt s 1/2 žličice soli dok ne dobijete glatku i homogenu smjesu.

U malu tavu ulijte maslinovo ulje i zagrijte na umjerenoj vatri. Pirjajte pinjole uz neprestano miješanje dok vrlo lagano ne porumene. Premjestite ih na tanjur obložen papirnatim ručnicima i ostavite sa strane. Stavite češnjak u istu tavu i pržite ga dok ne zamiriši i dok ne postane zlatnožut. Kako češnjak lako izgori, pazite da ga odmah maknete s vatre i zatim prelijte jogurtom. Dobro izmiješajte. Umak bi trebao biti slano/ljut: po potrebi prilagodite svojem ukusu. Kad je tjestenina kuhana, ocijedite je i odvojite malo vode u kojoj se kuhala.

U jogurt zatim ulijte 60 ml te vode, dobro miješajte, zatim dodajte tjesteninu i sve ponovno dobro izmiješajte kako bi umak dobro prožeo tjesteninu. Ukoliko je pregust, dodajte malo vode u kojoj su kuhane špagete.

Prebacite u posudu za posluživanje, a zatim ukrasite prženim pinjolima i sušenom metvicom.

Poslužite odmah. I dobar tek!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...