Plenković u Zadru odgovorio Milanoviću: “Imamo predsjednika koji je licemjer. U diplomaciji ga se nitko ne sjeća”

Premijer Andrej Plenković u Zadru je odgovorio na optužbe Zorana Milanovića vezane za skoru obljetnicu vojne operacije Bljesak u Okučanima i imenovanje veleposlanika.

‘Što se tiče Okučana, postoji protokol dogovoren na razini svih institucija. Svaki takav potez koji bi isključio vojsku djeluje mi loš, nerazuman, neracionalan i nelogičan. Ne vidim što bi se to trebalo dogoditi da ne budu i ove godine’, kazao je Plenković.

“Imamo nekoga tko je izabran za predsjednika, tko je u biti jedan licemjer. Koji sve što govori o drugima, u biti stalno priča o sebi, to je vrlo bitno i u toj cijeloj tiradi uvreda raznih istovremeno hini o nekom zajedništvu, o nekoj suradnji. Najbitnije je da je izašao iz cipela svih građana, ponaša se kao predsjednik koji se bori protiv HDZ-a. To je sam priznao, sam sebe razotkriva. Trudi se igrati čelnika opozicije, biti protiv Vlade koja je dobila izbora, protiv stranke koja će sad opet na lokalnim izborima dobiti uvjerljivu potporu. Ja razumijem da on želi njima pomoći, ali to se ne radi tako. Ako imate nekog tko je deklarirani predsjednik, a zapravo je čelnik oporbe i to kaže, on tu iskoračuje iz ovlasti. To je sve samo ne normalno, kako se predstavljao u kampanji. Neću mu ostati dužan. Što se tiče diplomacije, Milanovića kao diplomata se nitko ne sjeća, nije ostavio nikakav trag. Mene u 10 godina tamo za njega nitko nije pitao. Ono po čemu ga se u Bruxellesu sjećaju je samo po koloni rabljenih vozila. To je njegov rezime”, kazao je premijer o Milanoviću. Još jednom je rekao da je Vlada Uredu predsjednika poslala popis prijedloga veleposlanika: “Loptica je kod njih”.

Kazao je da je ‘cijela Škorina svita prošle godine imala samo jednu zadaću, da Milanović pobijedi u drugom krugu’. ‘On se dodvorava krajnjoj desnici. Nije uzalud spomenuo Stojadinovića danas’, kazao je.

Na pitanje o tome da je sam Plenković na početku Milanovićeva mandata najavio ‘tvrdu kohabitaciju’, odgovorio je: ‘Način na koji je počeo taj mandat taj je da sam ga ja u izbornoj noći nazvao i čestitao mu. Kada je on bio poražen 2016., nema traga pozivu. To je taj kompleks i frustracija, tu su korijeni ovoga. Mi bismo skupa polagali vijenac, ma hajde! Je l’ bi vi išli polagati vijenac s nekim tko vas vrijeđa?! Za sve što je Ustavom bitno da surađujemo, odradit ćemo.’

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...