Sabljar Dračevac ministru Mariću: “Godinama nemilosrdno dižete trošarine, a pacijenti ostaju bez lijekova. Račune morate platiti!”

Predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renata Sabljar-Dračevac (SDP) upozorila je u petak da dva onkološka pacijenta jučer nisu mogla do svojih lijekova, za što je optužila ministra financija Zdravka Marića i njegov šestogodišnji odnos prema zdravstvu.

“Ministre, imamo dugogodišnji problem koji Vi konstantno gurate pod tepih. Sami tražite da se plate računi, poznat nam je Vaš stav prema ovršenima, nehuman i bešćutan, ali kada je u pitanju plaćanje računa lijekova, koje su naši građani davno potrošili, tada je stav sasvim drugačiji”, poručuje Sabljar-Dračevac u priopćenju.

Pozvala je Marića da plati račune i time osigura građanima ustavno pravo na liječenje.

“Ustavom nam je zagarantirano pravo na liječenje. Dozvolite nam da se liječimo. Račune morate platiti.

Nemilosrdno dižete trošarine koje bi trebale biti transferirane prema zdravstvu, ali one završavaju tko zna gdje.

Kada ste nam 2019. godine najavljivali nove trošarine na bezalkoholna pića i to po udjelu šećera u njima, tvrdili ste da to radite zbog pozitivnog djelovanja na zdravlje djece. Pozivali ste se na zdravstvo kad ste revidirali trošarine na cigarete i alkoholna pića.

Podignuli ste trošarine, a sredstva ste usmjerili tko zna gdje.

Samo za trošarine na duhanske proizvode građani su u 2019.godini u državni proračun uplatili preko 5 milijardi kuna. Prema čl. 72. i 82. ZOZO 32% tog iznosa mora biti transferiran u zdravstvo.

Koliki je točan iznos tih sredstava? Koliko je uplaćeno zdravstvu? Gdje je nestala razlika? Maliciozno puštate da se raspadne posljednje obilježje Ustavom garantirane socijalne države. Hvalili ste se suficitom u 2019. godine, a niste plaćali svoje obaveze prema zdravstvu, kao i prijašnjih godina. I tako već godinama”, napisala je.

Prozvala je Marića i da joj nije odgovorio na zastupničko pitanje iz studenog prošle godine, koje je bilo vezano za trošarine, pa ga je još jednom pozvala da joj odgovori.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...