Skandal na maturi; O svemu progovorio zadarski ravnatelj Tihomir Tomčić koji je podnio ostavku zbog propusta na štetu učenika

Skandal oko dodjele naknadnih bodova 14 učenika nakon jesenskog roka državne mature se produbljuje.

U medije je sada istupio i Tihomir Tomčić, donedavni član Upravnog vijeća Nacionalnog centra koji provodi državnu maturu koji tvrdi kako obrazloženje ravnateljice Centra Ivane Katavić ne stoji.

Tomčić se nije slagao s odlukom o dodjeli dodatnih bodova maturantima, smatrajući da je zbog spornog postupka dovedena u pitanje vjerodostojnost i objektivnost državne mature. Iz tog je razloga podnio ostavku, zajedno s drugim članom Upravnoga vijeća Nacionalnog centra, Ninoslavom Šćukancem Schmidtom.

Sporni slučaj ravnateljica Katavić pravdala je pravno-proceduralnom greškom koju je napravio netko u Centru, a zbog koje je donijeta odluka da se maturantima izađe u susret dodavanjem boda ili dva. Prema njoj problem je bio u tome što je Centar pojedinim pristupnicima nakon prvog žalbenog roka poslao odgovor „odluka je konačna“, kojim je stručna radna skupina završila svoje obrazloženje prvog prigovora te time navodno zbunila pristupnike u njihovoj namjeri da se žale povjerenstvu u drugom stupnju, prenosi Telegram.

‘Bodove su dali krivima’

U razgovoru za Jutarnji list Tomčić daje argumente koji to pobijaju. “Od 13 pristupnika testu iz engleskog i njemačkog jezika koji su od povjerenstva dobili jedan ili dva boda, za njih troje u odgovoru stručne radne skupine nije pisalo da je odluka konačna. To jasno govori da to nije i ne može biti razlog za dodavanje bodova”, objašnjava Tomčić.

“Ako je izraz odgovor je konačan razlog davanja bodova, onda su bodove dali krivima pošto su bodove dali upravo onima koji su uložili prigovor, dakle onima koji nisu bili zbunjeni”, naglašava Tomčić.

“Po toj logici, gledajući podatke o broju prihvaćenih i neprihvaćenih prigovora, bod-dva trebalo je dobiti 156 polaznika koji nisu uložili prigovor povjerenstvu i samo za njih bi se moglo reći da su bili zbunjeni, ali naravno da to nisu bili. Bit svega je da nitko nije trebao dobiti bodove za netočan odgovor”, kaže Tomčić.

‘Mora se ući u ocjenu sadržaja’

S njim se slaže drugi član Upravnog vijeća koji je dao ostavku, Ninoslav Šćukanec Schmidt, koji smatra da ne smije postojati mogućnost da se dodjeljuju bodovi na ispitima državne mature bez da se ulazi u ocjenu sadržaja odgovora na ispitna pitanja ili bez da se ulazi u sadržaj prigovora na ocjenu ispita državne mature.

“Za sve dodijeljene bodove na državnoj maturi moraju postojati stručni argumenti koji obrazlažu dodijeljene bodove”, izjavio je Schmidt za Jutarnji list.

Upravno vijeće Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja 6. travnja održat će izvanrednu sjednicu na kojoj se od ravnateljice Centra očekuje detaljno pojašnjenje sporne situacije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...