Travanj u Kino Zoni uz novu porciju vrhunskih filmskih ostvarenja! Sutra pogledajte uzbudljivi dokumentarac “Ponoćna obitelj”

Ožujak smo zatvorili uz fantastičnu mađarsku ljubavnu priču ”Tijelo i duša”, malo se odmorili za uskršnje blagdane u krugu obitelji i najmilijih, a sad smo spremni za nastavak. U skučenom travanjskom rasporedu imali smo zadaću izabrati za vas ‘samo’ četiri filmska naslova i to nije bilo lako, no vjerujemo kako ćete iznova biti zadovoljni našom selekcijom.

Travanj u Kino Zoni tako otvaramo ove srijede uz uzbudljivi meksički dokumentarac ”Ponoćna obitelj”. Ciudad de México, jedna od najvećih svjetskih metropola s 9 milijuna stanovnika, za potrebe svoje brojne populacije na raspolaganju ima svega 45 ambulantnih kola hitne pomoći. Ovu sistemsku rupu uništenog javnog zdravstva upražnjavaju kohorte privatnih obiteljskih ambulantnih službi koje rade za profit, međusobno se utrkujući kaotičnim ulicama meksičke metropole kako bi što brže ‘ugrabile’ unesrećene pacijente i odvezle ih u privatne klinike umjesto onih javnih. Jedna od njih je i obitelj Ochou na čelu s deprimiranim ocem Fernardom, 17-godišnjim Juanom, realnom i operativnom „glavom obitelji“, te 10-godišnjim mlađim bratom Joseom.

”Ponoćna obitelj” Lukea Lorentzena prikazana je na više od 100 filmskih festivala i osvojila je više od 35 nagrada, uključujući i Posebnu nagradu žirija za kameru u kategoriji američkog dokumentarnog filma prestižnog Sundancea.

Tjedan dana kasnije, odnosno, u srijedu 14.04. ponovno se susrećemo s redateljsko/glumačkim trojcem Petzold/Rogowski/Beer koje smo ove veljače mogli upoznati kroz magičnu romansu ”Undine”. Ovaj put gledamo njihov prethodni i jednako dobri zajednički film, ”Tranzit”.

Georg (Franz Rogowski) izmiče holokaustu i bježeći u Marseille nosi stvari pisca Weidela koji si je oduzeo život u strahu od progona. Preuzevši njegov identitet kako bi dobio putne isprave, upoznaje misterioznu Marie (Paula Beer). Kroz ljubavnu priča ispričanu na jedinstven i nekonvencionalan način, Petzold se dotiče i teme njemačke i europske turbulentne prošlosti. Kritičari su “Tranzit” prozvali svojevrsnom kafkijanskom Casablancom ispričanom u dva različita trenutka povijesti – onom u 1940-oj  i onom današnjem.

Srijedu 21.travnja obavezno rezervirajte za friškog pobjednika Zlatnih Globusa i jednog od najvećih kandidata za nadolazeće Oskare, izuzetno hvaljenu i nagrađivanu dramu ”Minari”.

Film ”Minar”, kao nježna i sentimentalna priča o obiteljskim korijenima, prati korejsko-američku obitelj koja se doseljava na farmu u državu Arkansas u potrazi za vlastitim američkim snom. Međutim, obiteljska se situacija u potpunosti mijenja s dolaskom prepredene, prostačke, ali nevjerojatno brižne bake. U vrtlogu nestabilnosti i izazova njihovog novog života u nimalo prijateljski nastrojenom području, film ”Minari” prikazuje neporecivu otpornost jedne obitelji i ukazuje nam na to što je zapravo dom.

Režiju i scenarij filma potpisuje Lee Isaac Chung, dok glavnu ulogu tumači globalno poznati Steve Yuen kojeg ponajprije pamtimo po ulozi dobroćudnog Glena iz televizijske senzacije ”Živi mrtvaci”, odnosno, fantastičnoj korejskoj drami ”Izgaranje”. ”Minari” je do sad prikupio impresivne 94 nagrade i 216 nominacija, a hoće li mu se sreča nasmiješiti i na Oskarima, saznat ćemo nekoliko dana nakon projekcije.

Za sam kraj mjeseca travnja iliti u srijedu 28.-og, filmsko putovanje globusom odvodi nas u Gvatemalu gdje nas očekuje belgijski kandidat za Oskara 2019., potresna drama ”Naše majke”. Godina je 2018. Cijela je zemlja zaokupljena suđenjima bivšim zapovjednicima u građanskom ratu, a izjave žrtava naviru sa svih strana. Ernesto (Armando Espitia – Heli, 2013.) je mladi forenzički antropolog čiji je posao identificirati tijela poginulih. Jednoga dana, u priči stare svjedokinje on uočava trag koji bi ga mogao odvesti do oca gerilca koji je nestao u ratu.

Drama Césara Díaza premijerno je prikazana na Tjednu kritike u Cannesu gdje je nagrađena Zlatnom kamerom za najbolji debitantski film i nagradom SACD za scenarij, a valja naglasiti i kako je među ostalim priznanjima osvojila i nagrade za najbolji debitantski film na festivalima u Chicagu i Havani.

Sve projekcije održat će se u ‘Kazalištu lutaka Zadar’ dok se ulaznice po standardnoj cijeni od 20 kn mogu kupiti svakog radnog dana od 08-14h u prostoru Centra nezavisne kulture (preko puta pošte na Relji) te na samoj lokaciji prikazivanja (Kazalište lutaka Zadar) sat vremena prije početka projekcije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...