TUŽNA PRIČA IZ SUKOŠANA “Rugali su mi se djetetu, udarali ga šakom u stomak. Centar za socijalnu skrb i škola su zakazali”

Jedan od učenika petog razreda Osnovne škole Sukošan ujedno je i dijete s posebnim potrebama. Ima artritis, skoliozu, a dijagnosticiran mu je i teški oblik apneje u snu.

Njegova majka, za Dalmaciju Danas opisala je  tešku situaciju s njenim sinom. Prema njezinim riječima, dijete, ali i cijela njezina obitelj nezadovoljni su, blago rečeno, radom Centra za socijalnu skrb iz Zadra te škole koju pohađa njezin sin.

Pisala je i Ministarstvu, nadležnim tijelima Zadarske županije, a odnosima s Centrom kaže da ne zna kako dalje postupati za dobrobit njezina djeteta. Da stvar bude gora, govori ona, ima i bolesnog oca, kojem je dijagnosticirano više tumora, od kojih je jedan u terminalnoj fazi.

“Djetetu s posebnim potrebama se nitko pet godina nije prilagodio”

Njezin sin jednu godinu čak nije imao asistenta jer je proglašen – relativno zdravim.

– Moje dijete je bilo izrugivano. Čak ga je u 2. razredu nekoliko učenika na odmoru istuklo šakama u stomak. Također, što se i samoga prilagođenoga programa tiče nije ništa bilo odrađeno kako treba, a ja sam kao roditelj non stop apelirala, molila školu i ostale institucije da se pomogne djetetu – kazuje majka.

Smatra da su zakazale sve institucije.

– Po mom mišljenju, umjesto da mene terete za dijete, da mi govore da sam ja kriva što dijete ne ide u školu, pokušaju uspostaviti suradnju sa školom. Djetetu s posebnim potrebama se nitko pet godina nije prilagodio. Jedino je bila dobra asistentica koju je imao dvije godine, ali je zbog bolesti morala prestati raditi s njime. Jednu asistenticu kao da nije ni imao, o njemu nije vodila računa. Četvrtu godinu nije uopće imao asistenta. Zvala sam i Županiju. Javila mi se zamjenica pročelnika Šimunića i rekla mi je da je dijete prošle godine proglašeno zdravim. Zbog toga nije imao asistenta. Zanimalo me tko joj je dao takve nalaze, kada dijete ima rješenje za treći stupanj invaliditeta za dvije godine – očajno priča majka za Dalmaciju Danas.

Od Centra za socijalnu skrb traži sljedeće.

– Želim da ponižavajuće postupanje prema mojoj obitelji prestane. Došli su nam u kuću sa šest policajaca samo zbog jednog običnog razgovora. Ne branim ja da mi dođu ili da ja idem tamo, ali zbog čega? Jer škola ništa djetetu nije osigurala. Psihijatrica je napisala da djetetu treba stručni tim koji će voditi računa o njemu. Već pet godina to tražimo i nema ga.

Doznala sam da je čuo da će ga baciti na godinu, da će ga poslati na razredni ispit ili da će ga uzeti roditeljima. Zamislite to, nije znao za sebe zbog toga – kazuje majka.

Govori da je za svog sina, obzirom da se nalazi u visokorizičnoj skupini, tražila da nastavu pohađa na daljinu.

– Škola mi to nije odobrila, za razliku od druge djece. Ja takvo postupanje doživljavam kao maltretiranje i tlačenje. Po čemu je doktorica školske medicine zaključila da je relativno zdravo? Pojam relativno zdrav ne postoji. Moj sin je u visokorizičnoj skupini i ne razumijem zašto mu se to nije dozvolilo – govori nam.

Nazvali smo Centar te Osnovnu školu koju pohađa dijete

Ravnateljica Centra Martina Čuljak Jovančević nam je pisano odgovorila sljedeće:

– U odnosu na zatražene informacije izvještavamo Vas kako ne možemo dostaviti tražene odgovore, a sve radi zaštite prava i interesa maloljetne osobe, te sukladno odredbama Zakona o socijalnoj skrbi („Narodne novine“ broj: 157/13, 152/14, 99/15, 52/16, 16/17, 130/17, 98/19, 64/20, 138/20) i odredbama Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka te o stavljanju izvan snage Direktive 95/46/EZ (Opća uredba o zaštiti podataka). Naime, u odnosu na postupke koji su u tijeku pred Centrom za socijalnu skrb, a posebno u odnosu na postupke u koje su involvirane maloljetne osobe ili osobe lišene poslovne sposobnosti Centar je dužan osigurati tajnost i zaštitu osobnih podatka, te u sustavu socijalne skrbi poštivati privatnost korisnika prilikom pružanja usluga socijalne skrbi, a sve sukladno odredbama članka 12. i članka 13. Zakona o socijalnoj skrbi – napisala je u odgovoru.

Branimir Peričić, ravnatelj Osnovne škole Sukošan nam se javio na poziv. Zbog zaštite djeteta nije htio više komentirati ovaj slučaj. Kratko je rekao:

– Postupamo u najboljim namjerama i svim mogućnostima koje su nam omogućene Zakonom – kazao nam je ravnatelj Peričić.

Djete još uvijek nije primilo sakrament Prve pričesti

Majka se novinarima požalila i na gore navedenu činjenicu. Kako nam je ispričala, trebao je primiti sakrament još 12. svibnja 2019. godine u Sukošanu, u crkvi sv. Kasijana. Nije ga primio jer su im iz Župe rekli da dječak nije pohađao vjeronauk i stoga nije pripremljen za isto.

– Pisala sam i nadbiskupu, ali moj sin još uvijek nije primio sakrament Prve pričesti. Obratila sam se fra Jozi Čirku iz splitskog samostana sv. Dominika, koji je rekao da će mu on udijeliti sakrament u Splitu kada mu bude bolje. Na tome mu zahvaljujem – kazala nam je majka.

Summa summarum, u cijeloj ovoj priči najteže je djetetu. Priča koja se ponavlja po tko zna koji put i koja još jednom dokazuje da ništa nije vrijedno djetetovog dostojnog odrastanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...