Zadrani u ožujku policiji predali 12 komada vatrenog oružja, 10 ručnih bombi, 1206 komada streljiva…

Travanj je mjesec borbe protiv mina, a 04. travnja svake godine se obilježava Međunarodni dan osvješćivanja o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju.

U 2020. godini modernizirana je nacionalna kampanja „Manje oružja, manje tragedija“ te je sufinancirana sredstvima Europske Unije kroz Fond za unutarnju sigurnost u sklopu projekta pod nazivom „Jačanje kapaciteta MUP-a u zaštiti ljudi i kritične infrastrukture od događaja koji mogu ugroziti sigurnost“.

„Manje oružja, manje tragedija“ je kampanja kojom se želi potaknuti širu javnost na dragovoljnu predaju oružja, kao i utjecati na podizanje svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minskoeksplozivnim sredstvima.

Sukladno Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana, dragovoljna predaja ilegalnog oružja je bez sankcija te se ovom kampanjom želi apelirati na sve građane koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju ilegalno oružje ili eksplozivna sredstva da pozivom na broj 192 učine prvi korak prema dragovoljnoj predaji oružja bez sankcija.

Tijekom ožujka građani su policijskim službenicima Policijske uprave zadarske dragovoljno  predali:
– 12 komada vatrenog oružja od čega: 4 komada automatskog oružja, 3 komada poluautomatskog oružja. 2 komada repetirajućeg oružja i 3 pištolja,

– 15 komada rasprskavajućeg oružja od čega: 10 ručnih bombi, 1 mina te 4 komada ostalih minsko eksplozivnih sredstava.

Također su građani predali i 1 206 komada streljiva za dugo i kratko naoružanje, 50 metara detonatorskog štapina, 1 kg baruta, 7 komada detonatorskih vježbovnih kapisli i 5 komada električnih detonatorskih kapisli.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...