Antonio Vučetić: “Politika županije mora biti politika djece i mladih, zato je 12 tisuća kuna za prvo dijete isključivo stvar političke volje”

Ako osim turističkog uspjeha postoji opća prepoznatljivost otoka Vira onda su to prije svih socijalna i demografska politika te pronatalitetne mjere s kojima je ova otočna jedinica lokalne samouprave postala najbolja u Hrvatskoj. Kandidat za župana Zadarske županije Nezavisne liste i uz podršku HNS-a, HSLS-a i DSU-a Antonio Vučetić rođenjem je Viranin, ali i dosadašnji zamjenik načelnika Općine Vir pa je iz prve ruke provodio socijalnu politiku i pratio demografske procese uočavajući njihovu praktičnu vrijednost i preobražaj vlastitog otoka.

– Demografska politika i pronatalitetne mjere moraju postati fokus u Zadarskoj županiji, jer smo godinama unazad žalosni svjedoci negativnih trendova u Zadarskoj županiji i Hrvatskoj. Stanovništvo gubimo svake godine, dok se istovremeno ne provodi politika koja bi se uhvatila u koštac s tim golemim društvenim problemom – kaže Vučetić koji ipak vidi rješenje:

– Mnoga istraživanja govore kako su financijski problemi jedan od osnovnih razloga postojanja sve većeg broja mladih obitelji sa sve manje djece. Te obitelji sve teže svojoj djeci mogu pružiti adekvatne uvjete za stabilan i zdrav razvoj. Upravo je zato potrebno zauzeti konkretan stav te napokon početi provoditi konkretnu politiku. Djeca moraju postati naša budućnosti u konkretnoj politici, a ne u sloganima. Mi na otoku Viru znamo kako se to radi, što smo pokazali u dugogodišnjoj praksi koja je rezultirala vrhunskim rezultatima – primjećuje Vučetić. U zaključku kandidat Nezavisne liste, HNS-a, HSLS-a i DSU-a kaže:

– Danas na Viru imamo generacije od 30-ak djece, dok je u mojoj generaciji bilo osmero djece, a to je rezultat provođenja konkretne politike. Jednokratna materijalna potpora za opremanje novorođenčadi osnova je koju moramo osigurati, dok god ne okrenemo negativan trend u našoj županiji. Na Viru ta materijalna potpora iznosi 12.000 kuna za prvo dijete, 24.000 kuna za drugo, pa onda 48, 96 i 190.000 kuna za peto dijete. Ako na Viru imate petero djece ukupno dobivate 370.000 kuna financijske potpore koja uvelike olakšava nabavku potrebne opreme za djecu i roditeljima omogućava da svom djetetu pruže sve stvari koje su im potrebne. To je općenito stvar političkog stava i političke volje. Ako je na Viru moguće zauzeti takav politički stav da se 10 posto proračuna svake godine usmjerava na djecu i mlade obitelji, onda ne vidim razlog zašto takav stav ne bi mogla zauzeti i Zadarska Županija koja je u 2020. imala izvršenje od 1,2 milijardi kuna. Lako je zamisliti kako bi s tih 10 posto proračunskih sredstava usmjerenih u pronatalitetnu politiku Zadarska županija bila županija djece i života.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...