Kino Zona vam ove srijede uz projekciju filma ”Izbačeni” i razgovor s gostima otkriva fenomen stambene krize!

Prošle srijede smo se u Kino Zoni zahvaljujući Françoisu Ozonu celuloidno vratili u šarene 80-e, točnije, 1985. gdje smo mogli svjedočiti ljubavnim jadima i životnoj filozofiji mladog Alexisa, a ove nas srijede očekuje nešto sasvim drugačije.

Malo koga više iznenađuje nezaustavljiv rast cijena stanova u gradovima diljem svijeta, pa i sada kada prihodi stanara stagniraju. Život u gradu sve je manje nalik životu; svjetskim metropolama danas upravljaju novi, bezlični posjednici koji crpe sve iskoristive resurse i guraju nezapamćenu globalnu stambenu krizu. „Ovo nije gentrifikacija, ovo je nešto gore“, reći će sociologinja Saskia Sassen.

Švedski redatelj Fredrik Gertten inače se ne libi od sukoba sa svjetskim megakompanijama (poput proizvođača banana Dole u Bananas!*), a ovdje pak prati Leilani Farhu, posebnu izvjestiteljicu UN-a za pravo na stambeno zbrinjavanje, u njezinoj istrazi mutnog svijeta nekretninskih investitora i špekulanata. Zajedno obilaze cijeli svijet, od Velike Britanije, Švedske i Španjolske, do Čilea i Južne Koreje, pokušavajući odgonetnuti zašto gradovi na tako različitim lokacijama imaju gotovo isti problem sa stanovanjem. Zašto si više ne možemo priuštiti gradski život?

Posebno nas veseli što ćemo nakon projekcije filma u suradnji s ‘Restartom’ upriličiti razgovor s uvaženim gostima Jerom Kuzmanićem (Društvo arhitekata Split) i Nikolom Vuletićem (redovni profesor na Sveučilištu u Zadru) koji će nam detaljnije pojasniti problem stambene krize na lokalnim razinama. Razgovor moderira naš umjetnički savjetnik doc.dr.sc. Mario Županović.

Ulaznice po standardnoj cijeni od 20 kn mogu se kupiti svakim radnim danom u periodu od 08-14 h u prostoru Centra nezavisne kulture (preko puta pošte na Relji) te na samoj lokaciji prikazivanja (Kazalište lutaka Zadar) od 19:15h.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...