Luka u Dragama vrijedna je 63 milijuna kuna, imat će više od 190 vezova

Župan Božidar Longin danas je u Dragama potpisao Ugovor o koncesiji za luku nautičkog turizma – Marinu Drage, s budućim koncesionarom VV Razvoj projekata d.o.o. Karlovac i Star turist d.o.o. Karlovac.

Riječ je o luci nautičkog turizma vrijednoj gotovo 63 milijuna kuna, a imat će više od 190 vezova trebala bi biti dovršena kroz dvije godine.

“Zadarska županija prednjači u nautičkom turizmu. Ovo će biti još jedna prekrasna marina na našem području. U našoj županiji imamo 54 marine, privezišta, sidrišta i suhih vezova. Od Draga pa do Kolana u ovom mandatu u lučku infrastrukturu je uloženo pola milijarde kuna. Nema mjesta gdje se nešto nije napravilo“, rekao je  župan Božidar Longin. Dodao je kako je površinom akvatorija namijenjenom za nautički turizam naša županija s 1,2 milijuna m2  najveća nautička destinacija, dok s kapacitetom od ukupno 4233 veza prednjači u ukupnim kapacitetima.

„Sve navedeno rezultiralo je izravnim prihodima u iznosu od gotovo 180 milijuna kuna, dok je neizravne prihode nautičkog turizma teško i procijeniti, ali znamo da su veliki“, rekao je župan Longin.

Vladimir Vuković, direktor i vlasnik koncesionara marine Drage istaknuo je da će radovi možda biti i ranije dovršeni nego što je ugovorom određeno.

“Naše ulaganje će iznositi preko 60 milijuna kuna. U koncesijskom periodu od 20 godina planiramo urediti kompletnu marinu s kategorijom 4 sidra, sve prateće djelatnosti, a želja nam je da uz buduću rivu koja je u gradnji marina postane i centar društvenog života, kako za domaće stanovništvo, tako i za turiste“, naglasio je Vuković.

Nakon potpisivanja ugovora i početka radova u luci lokalnog značaja otvorenoj za javni promet, načelnik Općine Pakoštane Milivoj Kurtov rekao je da je ovo drugi povijesni dan za Drage, ali i Općinu koja je poznata kao turistička destinacija, a sada će se pozicionirati i na nautičkoj karti.

“Nadamo se da će isti ovaj tim pripremiti i projekt marine za Pakoštane i za očekivati je da  krajem godine idemo u novi natječaj. Uz sve sadržaje koje imamo kao obiteljska i kamperska destinacija ovime ćemo postati i nautička destinacija što je vrlo značajno za produljenje sezone”, rekao je Kurtov.

Nakon potpisivanja ugovora župan Božidar Longin u pratnji načelnika Općine Milivoja Kurtova, ravnatelja ŽLU Davora Škibole i resornog pročelnika Krešimira Laštre obišao je radove u uvali Dugovača u Dragama.

„Izvoditelj radova vrijedno radi na uređenju obalnog pojasa u luci otvorenoj za javni promet lokalnog značaja. Projekt je to vrijedan gotovo 20 milijuna kuna. Lučko područje na kojem se izvode radovi obuhvaća dio luke za odvijanje javnog pomorskog prometa te dio luke za komunalne vezove, njih 76, gdje je planirana i mjesna riva ukupne duljine gotovo 300 metara.

​Kada govorimo o lukama, spomenut ću da je prije nepunih godinu dana u ovoj istoj općina dovršena sanacija dijela rive i gata u luci Pakoštane kojom je sanirana riva gat i školjera koja je sad u punoj funkciji zaštite lukobrana i zajedno s parapetnim zidom zaštita luke od valova. Vrijednost radova iznosila 1.800.000,00 kuna“, rekao je župan Božidar Longin.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...