POTVRĐENO NA VLADI Hrvatska prva u Europi uvodi covid putovnicu

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je na sjednici Vlade u četvrtak kako je Hrvatska prva članica Europske unije (EU) koja je uspješno obavila pilot testiranje sustava digitalnih zelenih potvrda, tzv. covid putovnica.

“AKD (Agencija za komercijalnu djelatnost) koji je zadužen za izradu tehničkog rješenja uspješno je obavio testiranje sa središnjim digitalnim pristupnikom te je potvrđeno da su sve ključne komponente hrvatskog sustava funkcionalne i spremne za početak izdavanja potvrda koje je najavljeno za početak lipnja”, rekao je Božinović..

“Sustav uspješno generira QR kodove za sve tri vrste potvrda – o cijepljenju, testiranju i preboljenju te razmjenu javnih ključeva s drugim zemljama članicama preko EU pristupnika”, kazao je.

Napravljena je i aplikacija za verifikaciju potvrda drugih država, a tehnička funkcionalnost sustava postignuta je, naglasio je, tri dana prije predviđenog roka.

Radna skupina Vlade definirat će poslovna pravila za izdavanje potvrda građanima, uskladiti vizualni identitet potvrda sa zahtjevima EU, pripremiti komunikacijske i informativne materijale te ostale tehničke stvari oko primjene potvrda.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...