Rekonstrukcija raskrižja kod Puta Biliga, uskoro radovi na Žmirićima i izgradnja nove zaobilaznice; Dukić: “Rješavamo posljednju crnu prometnu točku u Zadru”

Predsjednik uprave HC-a, Škorić obećao rekonstrukciju Žmirića i izgradnju nove zaobilaznice.

Na lokaciji uz raskrižje ulica Puta Biliga i Hrvatskoga Sabora održana je konferencija za medije na temu nadolazećih projekata rekonstrukcije i izgradnje cesta na području grada Zadra. O temi su govorili predsjednik uprave Hrvatskih cesta, Josip Škorić i gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić te pročelnik Darko Kasap.

Rekonstrukcija raskrižja državne ceste DC306 s ulicom Put Biliga u Zadru

Gradonačelnik Dukić je posebno naglasio odličnu suradnju sa Hrvatskim cestama na svim projektima cestogradnje u Zadru.

Zajedno s Hrvatskim cestama u sljedećih godinu dana ovdje rješavamo posljednju crnu prometnu točku u Zadru, u dijelu grada kojem gravitiraju područja Biloga Briga, Plovanije, Višnjika, Voštarnice ali je i značajan prometni pravac prema centru. Kao što vidite već sada je ovdje izuzetno prometno i stvaraju se velike gužve, a posebno je to izraženo tijekom ljetnih mjeseci. U blizini se nalazi i dječji vrtić zbog čega je neophodno da postoji pješački prijelaz, a cijeli je projekt rekonstrukcije vezan i na projekt aglomeracije te će sve kuće ovom području dobiti i sustav kanalizacije. Ono što je najvažnije rekonstrukcijom ovog križanja podići ćemo razinu sigurnosti svih sudionika u prometu, najavio je gradonačelnik Dukić.

Predsjednik Uprave HC-a, Škorić podsjetio je kako je ovaj projekt napravljen u suradnji s Gradom Zadrom s ciljem rješavanja jedne od problematičnih prometnih točaka s aspekta sigurnosti i najavio početak rekonstrukcije za listopad:

Za rekonstrukciju ovoga križanja uskoro će završiti javno nadmetanje. U prvoj polovici mjeseca lipnja slijedi otvaranje ponuda za sanaciju ovog opasnog mjesta, međutim i sad već vidimo da je u ovom trenutku nemoguće to raditi i radovi neće krenuti prije završetka turističke sezone dakle započet će negdje u listopadu, a to ćemo zajedno dogovarati Gradom. Iako će i dalje biti prometnih gužvi značajno će se povećati sigurnost prometa na ovoj dionici. Radovi na rekonstrukciji raskrižja uskladit će se s radovima projekta aglomeracije ali očekujemo da bi mogli biti gotovi do Uskrsa sljedeće godine, kazao je Škorić.

Križanje ulica Hrvatskog Sabora i Put Biliga je planirano kao klasično T raskrižje sa lijevim skretačima. Postojeće raskrižje će se semaforizirati, te će se izvesti dodatni skretači kako bi se povećala protočnost vozila. Karakteristično je da će prometni trak odvoza sa križanja u ulicu Put Biliga zbog dvorišnih ulaza maksimalno pratiti niveletu postojeće prometnice dok će se trakovi privoza denivelirati da bi se smanjio postojeći uzdužni nagib na samom križanju.

Ukupna procijenjena vrijednost radova iznosi 7.250.000,00 kuna bez PDV-a.

Rekonstrukcija Žmirića i nova obilaznica

Škorić je najavio i rekonstrukciju križanja na Žmirićima te izgradnju nove zaobilaznice:

Mi ćemo u sljedećem razdoblju, nakon rješavanja ovog raskrižja te nakon što dobijemo gotovu projektnu dokumentaciju za Žmiriće, značajno povećati protočnost dionice DC306, a u konačnici je plan da negdje krajem sljedeće godine pokrenemo i natječaj za izmještanje ceste DC306 te izgradnju nove zaobilaznica grada koja će biti će trajno i kvalitetno rješenje za sigurnost prometa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...