Sociolog Marcelić: “HDZ i SDP su najveći gubitnici ovih lokalnih izbora. To je važna poruka birača”

Sociolog Sven Marcelić gostovao je u Dnevniku N1 televizije.

Marcelić je rekao kako se jasno vidi da slabi duopol HDZ-a i SDP-a: “Ostvarili su slabije rezultate nego prije četiri godine. U nekim od svojih tzv. najvećih utvrda imaju problema. Dolazi do slabljenja i HDZ-a i SDP-a. Iako, s druge strane, gledamo li dinamiku izbora, znamo i da je na lokalnim izborima najlakše dospjeti u fokus mimo nacionalne scene upravo zato što je manji broj ljudi koje treba mobilizirati.”

Slaže se s tvrdnjom pojedinih analitičara koji kažu da su HDZ i SDP najveći gubitnici ovih lokalnih izbora. “U velikim gradovima u kojima je dobro prolazilo, SDP prolazi slabije zbog pojave Možemo!, ali i zbog unutarnjih problema. U nizu gradova, županija i regija možemo vidjeti da HDZ, ako već ne gubi vlast, gubi glasove na mjestima gdje je tradicionalno bio nedodirljiv. Vidimo u obje stranke da su rezultati slabiji nego prije. To je važna poruka birača”, kaže Marcelić.

Vjeruje da će se trend reflektirati i na nacionalnu razinu:

“Vidimo velik uspjeh Možemo! u Zagrebu, koji se nije preslikao na druge sredine, zato što nemaju infrastrukturu. U Slavoniji ćemo vjerojatno gledati određenu dinamiku odnosa HDZ-a, Domovinskog pokreta i drugih desnih stranaka. U dijelovima vezanima za SDP ćemo gledati pojavu nekih dugih opcija. U Splitu je SDP imao slab rezultat, a pojavio se Puljak. Rekao bih da se pojavljuju nove stvari, ali na nacionalnim izborima prolaze oni koji imaju nacionalnu infrastrukturu, prije svega HDZ i SDP. Neke trendove ipak možemo vidjeti. Vidimo da obje stranke slabe i artikuliraju se opcije koje im ulaze u teren”, prokomentirao je sociolog.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...