Državni tajnik Josip Bilaver sutra u Zadru i Privlaci potpisuje ugovore vrijedne gotovo 72 milijuna kuna

Važni projekti za Zadar i županiju: Novi autobusi za javni gradski prijevoz u Zadru i produbljenje Privlačkog gaza

Sutra se u Zadru i Privlaci potpisuju važni ugovori za unapređenje javnog gradskog prijevoza u Zadru te sporazum za koordinaciju aktivnosti i financiranja dugoočekivanog projekta proširenja i produbljenja Privlačkog gaza.

Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver prvo će u gradskoj upravi Grada Zadra zajedno s direktorom poduzeća Liburnija potpisati ugovor vrijedan gotovo 50 milijuna kuna kojim će se financirati nabava 21 novog autobusa za javni gradski prijevoz u Zadru. Radi se o europskom projektu kroz koji je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture već nabavilo 25 novih autobusa koji su isporučeni u rujnu 2019. godine.

Poduzeće Liburnija je, kao i većina javnog gradskih prijevoznika u Hrvatskoj, suočena s problemom zastarjelosti dijela voznog parka, odnosno sa starošću i velikim brojem prijeđenih kilometara dijela autobusa, zbog čega je Ministarstvo i pokrenulo ovaj važan projekt obnove voznog parka kroz koji je u proteklom razdoblju nabavilo više od 200 novih autobusa u devet gradova diljem Hrvatske. Novi autobusi zadovoljavaju Euro VI normu ispušnih plinova, a s njima će se zamijeniti preostali dio zastarjelog voznog parka koji značajno zagađuje okoliš. Nova vozila, osim što će pozitivno utjecati na smanjenje ispušnih plinova i zagađenje okoliša će zasigurno pridonijeti podizanju i unaprjeđenju kvalitete javnog prijevoza u Zadru i okolici.

Ovaj projekt je, kao i prethodni ugovori za nabavku autobusa, najvećim dijelom financiran iz europskih sredstava gdje se čak 85% prihvatljivih troškova financira iz Kohezijskog fonda, odnosno čak 33,5 milijuna kuna.

Nakon Zadra, državni tajnik Josip Bilaver će u Privlaci potpisati Aneks Sporazuma kojim će se urediti međusobni odnosi za realizaciju projekta proširenja i produbljenja Privlačkog gaza. Podsjetimo, nakon što je krajem je 2018. godine zaključen Sporazum o realizaciji radova proširenja i produbljenja a potom je Plovput krajem 2019. godine raspisao postupak javne nabave, ali je zbog okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa, koje su u međuvremenu nastupile, postupak javne nabave poništen.

U skladu sa zakonskim ovlaštenjima, Plovput će ponoviti natječaj u ovoj godini, s predviđenim rokom izvođenja radova od dvije godine. Kao preduvjet pokretanja novoga postupka javne nabave, državni tajnik Bilaver će potpisati Aneks Sporazuma kojim će se detaljnije urediti međusobni odnosi Ministarstva, Plovputa te Zadarske županije i gravitirajućih općina vezani uz koordinaciju aktivnosti, financiranje i realizaciju izvođenja radova na ovom projektu. Cijeli projekt je vrijedan gotovo 22 milijuna kuna (s PDV-om) a najvažniji cilj koji će se postići produbljenjem i proširenjem Privlačkog kanala je skraćenje plovidbe za 11 nautičkih milja i povećanje sigurnosti plovidbe što će zasigurno utjecati na obogaćivanje turističke ponude Zadarske županije, bilo da se radi o nautičkom turizmu ili putovanjima manjih turističkih brodova.

Dodatna korist jest što će se iskopani kameni materijal moći iskoristiti na gradilištima luka i lučica na području Općina Vir i Privlaka, dok bi se iskopani pijesak koristio za dohranu plaža, prvenstveno na području Općina Vir i Privlaka, a alternativno na području grada Nina i općine Vrsi.

Grad Zadar, a time i Zadarska županija oduvijek su bile sjecište važnih prometnih pravaca o čemu govore trenutna i planirana ulaganja kroz projekte Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. U prilog važnosti realizacije svih navedenih projekta govori i činjenica da je Ministarstvo usmjereno na daljnja ulaganja u projekte prometne infrastrukture Zadarske županije nacionalnim sredstvima i sredstvima EU fondova. Tako su pored nabave novih autobusa trenutno u provedbi su projekti poput Izgradnje trajektne luke Tkon, Rekonstrukcija Liburnske obale, kao i mnogi drugi projekti u području cestovne infrastrukture. Također, u pripremi su i projekti za daljnje ulaganja u razvoj i modernizaciju lučke infrastrukture namijenjene povezivanju otoka u Zadarskoj županiji, poput luke Sali na Dugom otoku, luke Vrgada na otoku Vrgada, te u trajektnoj luci Biograd.

Osim toga, planira se i početak projekta ekologizacije infrastrukture Zračne luke Zadar, a u tijeku je i izrada dokumentacije za buduću uspostavu željezničkog prometa između grada Zadra, luke Gaženica i zračne luke Zadar.

Kao župana, veseli me najava dolaska novih autobusa i siguran sam da će oni dodatno unaprijediti vozni park Liburnije te podići kvalitetu javnog prijevoza na gradskim i prigradskim linijama. Zadarska županija želi osigurati održiv i ravnomjeran razvoj na čitavom svom prostoru, stoga ovaj projekt smatramo izuzetno značajnim jer se njime podiže kvaliteta života naših građana, a što je, ujedno, i jedan od temeljnih ciljeva svih naših aktivnosti na razini Zadarske županije. Ovo je još jedan konkretan primjer kako zajedničkim snagama, uz značajnu pomoć hrvatske Vlade, radimo na tome da cijela naša županija bude ugodno mjesto za život, izjavio je Božidar Longin, župan Zadarske županije.

Nakon što smo 2019. uz potporu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te uz sredstva iz EU fondova zamijenili trećinu voznog parka, odnosno nabavili 25 novih autobusa za gradske i prigradske linije i osigurali bolji javni prijevoz u Zadru, današnjim potpisom ugovora nastavljamo u istom smjeru. Potpisom ovog ugovora nastavlja se partnerski odnos Grada Zadra i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture na uvođenju sve viših standarda u sustavu javnog prijevoza u našem gradu, a Zadrani će uskoro dobiti još 21 novi autobus uz sufinanciranje sredstvima EU u visini 50 milijuna kuna. Zadar danas ima jedan od najmlađih voznih parkova, a implementacijom pametnih rješenja te rekonstrukcijom prometnica naš grad projekt po projekt doseže visoke standarde i staje uz bok razvijenih europskih gradova. Važan je ovo korak u cilju razvoja i unaprjeđenja našeg prometnog sustava prihvatljivog za okoliš, a bolji, brži i efikasniji javni prijevoz dugoročno će doprinijeti i većem korištenju javnog prijevoza od strane stanovnika uz smanjenje korištenja osobnih automobila. Ovo je samo jedan od projekata koje provodimo u suradnji s Ministarstvom, a ovim putem hvala ministru Olegu Butkoviću, ali i državnom tajniku Josipu Bilaveru jer uvijek imamo podršku na svim projektima važnim za razvoj Zadra, istaknuo je Branko Dukić, gradonačelnik Grada Zadra.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...