Božinović: “Da se svugdje dogodilo isto što u Zadru, ne bismo bili u zelenom i sezona bi bila upitna”

Ministar Davor Božinović na današnjoj je konferenciji istaknuo kako moramo prihvatiti činjenicu da živimo u epidemiji i da je virus i dalje prisutan.

Ukazao je na delta varijantu virusa, koja je zaraznija i procjenjuje se da će do kraja ljeta 80 posto novooboljelih biti zaraženo upravo tim sojem.

“Europska zdravstvena agencija je procijenila da će se delta varijanta proširiti Europom i da će se do početka studenog 70 posto zaraza odnositi na delta varijantu. Mi moramo ukazati na situacije koje nisu dobre, a to je kad se ljudi okupljaju masovno bez ikakve kontrole. Da se ovo što se dogodilo u Zadru dogodilo svugdje istovremeno, mi više ne bi bili u zelenom, a onda bi to imalo posljedice na to kakva će nam biti sezona”, kaže.

Ističe i dio odluke koji se odnosi na poziv svim čelnicima gradova, općina i županija.

“Ako želimo sačuvati zdravlje stanovnika i gostiju, ako želimo dobru i dugu sezonu, ne smijemo gubiti nadzor nad epidemijom. To znači da ne smijemo dopuštati masovne događaje, a ako se dopuštaju onda se moraju kontrolirati onako kako je propisano, pogotovo u zatvorenim prostorima. Jer ako brojevi počnu rastu, a nama rastu minimalno zadnjih dana. Onda će epidemiološkoj službi trebaju dani, a možda i mjere, kako bi brojke počele padati. Sad osjećamo posljedice onog što se dogodilo u Zadru”, rekao je Božinović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...