FOTO Božinović u Zadru: “Na primjeru Zadarske županije se vidi kako zemlje iz kojih nam dolazi najveći broj turista, reagiraju na povećanje broja zaraženih”

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas je u Zadru položio vijence i zapalio svijeće na Gradskom groblju povodom obilježavanja 30. obljetnice osnutka 112. zadarske brigade HV, potom je u Policijskoj upravi zadarskoj održao radni sastanak s čelnicima županijskog i gradskog stožera civilne zaštite i predstavnicima Zavoda za javno zdravstvo Zadar.

Prisustvovao je i prezentaciji projekta “Unaprjeđenje i modernizacija rada prometne policije” nakon čega se obratio novinarima i govorio o digitalizaciji poslovanja policije i smanjivanju papirologije koju moraju ispunjavati. Kako je rekao, modernizacija važna i za krajnje korisnike koji bi ubuduće trebali kraće čekati na usluge. Policajci će imati stalnu edukaciju kako bi bili u toku.

Na pitanje novinara kako to da državljani Srbije smiju ući u Hrvatsku bez kriterija odgovorio je : “Te odluke koje se utvrđuju na razini EU utvrđuju se na temelju toga iz koje države dolaze. Mi ćemo u sljedećih dan-dva donijeti novu odluku. Danas epidemiološka služba raspravlja o prelasku granice, bit će predstavljeno na Stožeru pa ćemo donijeti odluku kako će se od 1. srpnja prelaziti granice. Sad je cijela Europa u zelenom i dosta je trećih zemalja u zelenom, ali svaka zemlja može odlučiti kako će se prelaziti njezine granice. Danas će na radnoj skupini, odnosno na odboru, biti i BiH. Kada govorio o državljanima trećih zemalja, mislim da se danas utvrđuje lista tih sigurnih zemlja. Mislim da će od danas na toj listi biti i BiH. Zemlje koje su u zelenom, a iz tih zemalja se ulazi u Hrvatsku, neće se tražiti dodatne potvrde ili jamstva. Što se tiče boravka u Hrvatskoj, to je nešto o čemu se razgovara i o tome će se obavijestiti javnost”.

Govorio je i o cijepljenju i istaknuo kako je ono jedini izlaz iz ove situacije.

-Nikada nismo rekli da je cijepljenje u Hrvatskoj obavezno i od prvog dana smo računali i računamo i dalje na svijest i savjest svih onih koji se mogu cijepiti jer time pomažu da država izađe iz ove situacije. Da se dosad nisu cijepili svi koji su mogli, mi danas ne bismo razgovarali o novim mjerama bez obzira na koju djelatnost se to odnosi. Bez obzira na to što netko misli da će virus nestati, neće. Ukoliko se slabije cijepimo mi u Hrvatskoj i izvan Hrvatske dajemo virusu mogućnost da on mutira. Što više mutira nećemo nikako doći u situaciju da kažemo da se epidemija privodi kraju i da nećemo morati uvoditi restriktivne mjere.

Svatko onaj tko se cijepi pridonosi tome da svi skupa izađemo iz režima mjera. Ukoliko to ne radimo, ukoliko se nećete cijepiti virus će ostati tu, a kada virus ostaje tu, ostaju i mjere, to je jasna i jednostavna poruka. Mi smo s razine Vlade napravili sve što smo mogli. Nabavili smo dovoljno cjepiva, riješili smo i pitanje digitalnih potvrdi na način da one funkcioniraju bolje nego u većini drugih zemalja i to možemo samo stalno ponavljati, da svatko tko misli da necijepljenjem radi neku uslugu sebi, ne. Time ostavljamo džepove gdje se virus može slobodno širiti”, kazao je.

Rekao je i kako se na primjeru Zadarske županije vidi kako naša emitivna tržišta, odnosno zemlje iz kojih nam dolazi najviše turista, reagiraju na povećanje broja zaraženih.

-Slijedi automatska sankcija, koja je zapravo sankcija njihovim državljanima, ali od koje štetu imamo mi. Cijepljenje je jedini izlaz. Ja bih volio da ima neki drugi, ali nema nam druge. U ovom trenutku možemo biti zahvalni znanosti i sretni što imamo rješenja, a to što neki ne žele prihvatiti rješenje, pretpostavili bi da oni imaju bolje rješenje, ali nemaju.

Komentirao je novu varijantu virusa i kazao kako bi već u kolovozu mogla postati dominantna.

-Četvrti val ovisi samo o nama, rekao je Božinović.

-To je pitanje za svakog od nas. Činjenica je, ako spominjete kolovoz, da po svim analizama, delta varijanta bi mogla postati dominantna u Europi. To znači da ćemo imati posla s virusom koji se širi brže nego postojeća varijanta. Vidjeli ste koja je situaciju u Portugalu, koji se otvorio svima koji dolaze iz Velike Britanije u kojoj se delta soj već prilično raširio.

Portugal se zatvara. Ne cijeli Portugal, ali regija oko Lisabona, to je to, ovisi samo o svakome od nas. Mi se nadamo da to možemo izbjeći, možemo zahvaliti svim žurnim službama i našim epidemiolozima koji su i prošlo ljeto radili i ovog će raditi težak i ozbiljan posao kako bi suzbili širenje virusa. Mi sve radimo da do toga ne dođe, rekao je Božinović.

Novinare je zanimalo o čemu je razgovarao sa čelnicima stožera, budući da Zadar ima najveći broj zaraženih.

-Ne govorimo o sankcijama. Odgovorno ponašanje je stvar svih. Ono što su ponašanja koja su epidemiološki manje rizična, do Zavoda za javno zdravstvo koje radi velik posao, do lokalnih stožera koji će morati dobro razmisliti prije nego dopuste da se neki događaj održi. Na raspolaganju su im sve sastavnice Civilne zaštite, od vatrogasaca, morske službe, komunalne do policije koja će u svakom trenutku, ako se to bude tražilo, nastojati raditi sve kako bi se situacija iskontrolirala, a da zadržimo dio na koji smo ponosni u pandemiji, a to je da Hrvatska nije u skupini zemalja koje su donosile represivne mjere”, rekao je ministar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...