POKRENUTA PETICIJA Udruga Cukrići: “Odluka o smanjenju trakica za mjerenje šećera je štetna i za zdravlje opasna”

Hrvatski savez dijabetičkih udruga pokrenuo je prošle srijede peticiju nazvanu „Poručimo zajedno HZZO: trakice za mjerenje šećera u krvi spašavaju živote!”.

Peticija se raspisala zbog njima, oboljelima od šećerne bolesti tipa 2, neprihvatljive odluke prema kojoj se osobama sa šećernom bolešću tipa 2, a koje su na terapiji tabletama ili su na drugoj ne-inzulinskoj subkutanoj terapiji, smanjuje ionako već mali broj trakica za mjerenje šećera u krvi, sa 100 na 50 komada godišnje (manje od jedne trakice tjedno) (NN 55/2021). Odluka HZZO-a stupila je na snagu 5. lipnja 2021.

Predsjednica Udruge Cukrići Zadar Doris Bailo proslijedila je dopis koji prenosimo u cijelosti:

– Po završetku peticije, tražit ćemo, uz podršku tisuća građana i oboljelih od šećerne bolesti tipa 2, da se ta štetna i za zdravlje opasna odluka poništi.

Naime, prevencija i redovito kontroliranje razine šećera u krvi, uz adekvatnu terapiju, dokazano smanjuju broj komplikacija kod osoba koje boluju od šećerne bolesti tipa 2.

Smanjenjem broja trakica za mjerenje šećera u krvi, izgledno je da će kod oboljelih od šećerne bolesti tipa 2 doći do povećanog broja akutnih i kroničnih komplikacija kao što su: moždani udar, srčani udar, oštećenje perifernih živaca, sljepoća, zatajenje bubrega i netraumatske amputacije, te povećanja broja hospitalizacija, gubitka kvalitete života i na žalost, prerane smrti kod oboljelih.

Prema posljednjim podacima, trošak liječenja kroničnih komplikacija iznosio je 88 posto ukupnog iznosa koji HZZO izdvaja za liječenje šećerne bolesti, a samo 2,5 posto na pomagala u koje spadaju i trakice za mjerenje šećera u krvi.

Uvjereni smo da će ova Odluka HZZO-a posebice u vrijeme pandemije COVID-19 loše utjecati na zdravlje osoba sa šećernom bolešću, a također će višestruko povećati troškove liječenja komplikacija koja će dodatno opteretiti zdravstveni sustav.

Ovom odlukom će biti zahvaćeno gotovo 200.000 osoba sa šećernom bolešću. To su najvećim dijelom osobe starije životne dobi kojima će svaki trošak kupovanja trakica za mjerenje šećera u krvi dodatno opteretiti kućni budžet.

Posebno valja naglasiti kako je još jedna odluka na štetu oboljelih od šećerne bolesti donesena bez njih samih, a kao Hrvatski savez dijabetičkih udruga smatramo da trebamo biti ravnopravni dionik uključen u skrb za oboljele.

Molimo sve građanke i građane RH, kao i sve medije da svojim potpisom podrže našu Inicijativu kojom tražimo ukidanje Odluke. Izborimo se solidarno za očuvanje naših stečenih prava i zaštitu našeg i zdravlja naših najmilijih!

Peticiju je do sada potpisalo gotovo pet i pol tisuća građanki i građana, a možete je pronaći na poveznici.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...