Radeta: “U narednim danima od Enia očekujem nedvosmislene stavove. Kredit smo digli, ali ne za trgovinu”

Još od završetka prvog kruga izbora sve su oči uprte u Enia Meštrovića. Prvi put od samostalnosti Hrvatske HDZ bi mogao izgubiti većinu u Gradskom vijeću. No, akter najvećeg iznenađenja ovogodišnjih lokalnih izbora još uvijek je neodlučan ili se pak samo, u svom dobro poznatom stilu, poigrava i s dosadašnjom vlasti i oporbom.

Sarkastičnim izražajem i vulgaris rječnikom, Ričard je više puta poručio kako će vidjeti “tko nosi veću torbu”.
Kampanja je gotova, spustile su se zavjese i predstava bi trebala biti privedena kraju, smatra šef zadarskog SDP-a kojeg ljuti da se članovima njihove koalicije imputira status onih koji su spremni izdati račune u političkoj trgovini.

Enio Meštrović po prvi puta mora donijeti političku odluku i to je sukus cijele priče. Naš stav je jasan! U Gradskom vijeću se mora znati tko tvori većinu i tko preuzima odgovornost za donošenje bitnih odluka u Gradu. Ono, na što već sada ne pristajemo je politika izjednačavanja. Žetončići nećemo biti niti ćemo ikom nositi vreće. Kredit smo digli, ali ne da bi s tim novcem trgovali, već da bi izašli na izbore i bili glas onih 11210 ljudi koji žele promjene. Politika je disciplina u kojoj se donose odluke. Prije ili kasnije dođeš u situaciju da moraš dignuti ili spustiti ruku. Tada dolazi do razotkrivanja. Neka se svatko nosi sa svojim odlukama!, poručuje Daniel Radeta.

Jesu li Eniu foteljaštvo i karijerizam uistinu mrski, želi li se i dalje narugivati s politikom i ne razočarati birače bez obzira kojoj “boji” naginjali ili mu je cilj prešutna suradnja s HDZ-om kroz “projektnu koaliciju” kojom će izbjeći epitet izdajnika, dvije su krajnosti kuloarskih spekulacija.

Svima je jasno kako je izraz “projektna koalicija” opravdanje za slaganje nemoralne većine. Birači su već nekoliko puta bili prevareni korištenjem ove terminologije, jer ona u našoj demokraciji nije ništa drugo nego politička trgovina i izdaja birača. Tako su neki odavno pogazili čast, moral, ali i ugovore ovjerene kod javnih bilježnika. Dakle, postoji većina i manjina, trećeg nema. U narednim danima očekujem jasne i nedvosmislene stavove po tom pitanju, kazuje Radeta.

Iako su odnosi nedefinirani, prvi čovjek oporbe ima velika očekivanja od rada Gradskog vijeća u narednom četverogodišnjem periodu.

Od Gradskog vijeća očekujem da se napokon krenu donositi odluke u korist naših sugrađana i da se više nikada ne ponoviti situacija kao i na zadnjoj sjednici kada se isključivo gledala korist visokopozicioniranih HDZ-ovaca. Prisjetimo se, tada se odluka o Urbanističkom planu Vitrenjak izglasavala 15 minuta jer nije bilo kvoruma, a presudni glas za novu nekretninu i građevinsku dozvolu lokalnog moćnika stigao je s Kanarskog otočja u kanotijeri. Takvo ponižavanje naših sugrađana, institucije Grada Zadra i gradskih vijećnika nije viđeno u zadnjih 30 godina. Ako u Gradskom vijeću bude izabrana moralna većina, tada se u Zadru više neće donijeti niti jedna odluka koja nije u interesu naših sugrađana. Do sada su one nažalost bile konstanta koja je predugo trajala. Bez obzira na ishod, mi ćemo i dalje biti na braniku onih potlačenih i obespravljenih i nikada nećemo odustati od ideje i vizije slobodnog grada jednakih šansi za sve, zaključuje Radeta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...