Tijekom prošle godine svaku četvrtu nekretninu u Zadarskoj županiji kupili su stranci

U godini pandemije i potresa u Hrvatskoj je prodano gotovo 32 tisuće nekretnina, samo tri tisuće manje nego 2019. i taj je pad uglavnom vezan uz priobalje i Jadranske županije, a u Istri su gotovo svaku drugu nekretninu kupili stranci.

Najviše je stanova prodano u gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, oko 12 tisuća, nešto više od 10 tisuća nekretnina promijenilo je vlasnika u jadranskim županijama i nešto više od 9 tisuća u svim ostalim sredinama u zemlji, piše u subotu Večernji list.

Najmanji pad prodaje bilježe ostali dijelovi – oko dva posto, na Jadranu je smanjenje bilo gotovo za petinu i to zbog manjeg broja stranih kupaca. U Zagrebu i zagrebačkom prstenu smanjenje je bilo 4,5 posto.

Inače, stranci su lani kupili četiri od deset prodanih nekretnina u Istarskoj županiji, tri od deset u Primorskoj-goranskoj, svaku četvrtu u Zadarskoj županiji, svaku petu počevši od Dubrovnika do šibenskog područja i 16 posto u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je na Jadranu udio stranaca među kupcima bio najniži.

U Međimurju i Varaždinskoj županiji udio stranaca je oko 2 posto, a drugdje je u kontinentalnom dijelu zanemariv. Najviše stranih kupaca nekretnina dolazi iz Njemačke, Austrije i Slovenije.

“Tržište stambenih nekretnina u 2020. godini pokazalo je otpornost na aktualnu krizu pa bi u idućem razdoblju mogli jačati rizici za financijsku stabilnost povezani s tim tržištem”, zaključuje središnja banka u najnovijoj analizi Financijske stabilnosti u zemlji, donosi Večernji list.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...